ПРОФЕСІОНАЛІЗАЦІЯ ТУРНІРУ THE BRITISH OPEN У КОНТЕКСТІ ЙОГО ІСТОРІЇ - Хіменес, Х. Р. (Фізичне виховання та спорт, 2022)
Сучасний професійний спорт досяг пікового рівня свого розвитку. Сьогодні ця сфера діяльності характеризується наявністю висококваліфікованих, високооплачуваних спортсменів, які при цьому створюють максимально видовищний продукт, що приносить прибутки, вимірювані у $ млрд. Високого рівня популярності серед професійних видів спорту сьогодні набув гольф, і доречним виявляється з’ясувати історичні закономірності професіоналізації основних його турнірів. Мета: з’ясувати особливості професіоналізації турніру The British Open на різних історичних етапах розвитку. Матеріал та методи. Аналізу піддавалися факти з історії формування та розвитку турніру The British Open; інформація з мережі- інтернет; матеріали газет різного часу видання, які висвітлювали дані щодо проведення турніру. Методи дослідження: аналіз та синтез, історичний метод, системний підхід, теоретична інтерпретація та пояснення. Результати. The British Open – один з найстаріших і сьогодні – найпрестижніших турнірів з гольфу, який входить до числа так званих Мейджорсів. Зародився він ще у 1860 році і, незважаючи на концепцію аматорства, яка тоді вирувала у британському суспільстві, до турніру фактично із самого початку були залучені гольфісти-професіонали. У ХІХ ст. турнір активно розвивався. Був встановлений призовий фонд змагань, який розподілявся між переможцем і кількома призерами. У ХХ ст. суттєво зростає кількість професійних гольфістів, які беруть участь у турнірі, у другій половині століття суттєво зростає і призовий фонд змагань, який у 90-х роках уже складав понад $ 4 млн. У другій половині 90-х років високу зацікавленість видом спорту почало демонструвати телебачення. The R&A починає підписувати контракти з міжнародними телевізійними компаніями (BBC, ESPN, NBC тощо) щодо трансляцій The British Open, а отже, отримувати прибутки за цією статтею. У ХХІ ст. посилюється роль телебачення у розвиткові турніру, суттєво зростає призовий фонд, який станом на 2021 рік становить $11,5 млн (з яких $2,070 млн отримує переможець). Тобто спортсмени фактично отримують змогу повністю утримувати себе і сім’ю з коштів, вилучених лише з одних змагань, що загалом є в основі будь-якої професійної діяльності сьогодні.