ТЕОРЕТИКО-МЕТОДИЧНІ ОСНОВИ СПОРТИВНОГО ВІДБОРУ ЦЕНТРАЛЬНОГО НАПАДНИКА У СУЧАСНОМУ ФУТБОЛІ - Дулібський, А. В. (Фізичне виховання та спорт, 2023)
Актуальність аналізу та вивчення змагальної діяльності на основі використання методів спортивного відбору центральних нападників у сучасному футболі зумовили вибір теми та структуру підготовчих дій, написання і оформлення даної науково-практичної роботи. Найвагомішими теоретичними і практичними результатами, що характеризують наукову новизну роботи й особистий внесок автора, є: 1) вперше в системі підготовки футболістів різних амплуа цілеспрямовано використано методи спортивного відбору центральних нападників у навчально-тренувальному процесі та змагальній діяльності команд з футболу; 2) набули подальшого розвитку: – теоретичні засади дослідження використання методів спортивного відбору центральних нападників в частині виокремлення суперечностей між стандартизацією та диференціацією методики застосування засобів гри центральних нападників у сучасному футболі; – пріоритетні напрями спортивного відбору гравців, які на футбольному полі виконують функції центрального нападника; 3) доповнено методологічні підходи до аналізу даних про особливості спортивного відбору центральних нападників у сучасному футболі; 4) удосконалено основні модельні характеристики спортивного відбору центральних нападників у сучасному футболі. Практичне значення роботи зумовлене розробленими в роботі теоретичними підходами, висновками й рекомендаціями, які поглиблюють розуміння сутності та особливостей застосування методів спортивного відбору центральних нападників, а також можливістю застосування методики вдосконалення змагальної діяльності на основі використання методів спортивного відбору центральних нападників у сучасному футболі. Практичні рекомендації впроваджено у процес спеціалізованого навчання та спортивної підготовки юнацьких команд Академії футболу «Карпати» (Львів), Львівського фахового коледжу фізичної культури, СДЮШОР «Карпати» (Львів), ДЮСШ «Карпати» (Львів), ДЮСШ футбольного клубу «Львів», які брали участь у міських і обласних змаганнях та у першості України з футболу серед юнацьких команд, а також висококваліфікованих футбольних команд України, та у навчальний процес студентів III–IV курсів у лекційному матеріалі з дисципліни «Теорія і методика обраного виду спорту і Спортивно-педагогічне вдосконалення» та магістрантів Львівського державного університету фізичної культури імені Івана Боберського у лекційному матеріалі за темою «Використання методів спортивного відбору в сучасному футболі в наукових дослідженнях».