ЕФЕКТИВНІСТЬ ЕКСПЕРИМЕНТАЛЬНОЇ ПРОГРАМИ ПОБУДОВИ ТРЕНУВАЛЬНОГО ПРОЦЕСУ У ПІДГОТОВЧОМУ ПЕРІОДІ РІЧНОГО МАКРОЦИКЛУ У ПІДВИЩЕННІ ФУНКЦІОНАЛЬНОЇ ПІДГОТОВЛЕНОСТІ ФУТБОЛІСТІВ 15–17 РОКІВ - Сілін, В. Г.; Маліков, М. В. (Фізичне виховання та спорт, 2023)
Проблема підвищення рівня функціональної підготовленості спортсменів різної спеціалізації, у тому числі футболістів, на сьогодні є однією з найбільш актуальних у галузі спорту вищих досягнень. У статті наведено дані щодо оцінки ефективності застосування експериментальної програми побудови тренувального процесу футболістів 15–17 років у підготовчому періоді річного макроциклу на етапі спеціалізованої базової підготовки. Проаналізовано характер змін показників функціональної підготовленості футболістів контрольної та експериментальної груп у підготовчому періоді під впливом традиційної та експериментальної програм побудови тренувального процесу. Показано, що на початку підготовчого періоду не було зареєстровано достовірних розбіжностей у показниках функціональної підготовленості футболістів обох груп. Доведено, що під впливом традиційної програми тренувальних занять спостерігалася лише тенденція до покращення функціональної підготовленості футболістів контрольної групи, тоді як для спортсменів експериментальної групи до завершення підготовчого періоду були характерні достовірні зміни практично всіх параметрів функціональної підготовленості та достовірно вищі, порівняно з футболістами контрольної групи, темпи їх поліпшення, а саме практично всіх показників функціональної підготовленості: на 23–27% усіх видів витривалості, на 18–20% – резервних можливостей і економічності системи енергозабезпечення, на 7–12% – алактатної потужності і ємності, на 9% – лактатної потужності, на 23% – лактатної ємності і на 14% – загального рівня функціональної підготовленості. Загалом результати проведеного дослідження свідчили про високу ефективність запропонованої нами експериментальної програми побудови тренувального процесу футболістів 15–17 років у підготовчому періоді, застосування якої сприяло суттєвому покращенню показників їхньої функціональної підготовленості.