БІОМЕХАНІЧНА ТА КІНЕМАТИЧНА МОДЕЛЬ САЛЬТО НАЗАД ЗІГНУВШИСЬ У СТРИБКАХ НА БАТУТІ - Пимоненко, М. М.; Гамалій, В. В. (Фізичне виховання та спорт, 2023)
Технічна підготовка спортсменів, які займаються стрибками на батуті на етапі спеціалізованої базової підготовки дуже важлива для подальшого спортивного удосконалення. Спортсменам необхідно опанувати технічно правильною базою рухів, яку на подальших етапах підготовки можна вдосконалювати та індивідуалізувати. Цьому допоможе вивчення тезніки вправ на основі модельних показників, зіставлення виконання вправ спортсменами, які займаються на етапі спеціалізованої базової підготовки з еталонним виконанням досвідченими спортсменами, детальне пояснення щодо виконання вправ. У звязку з цим, метою статті є дослідження, аналіз та детальний опис біомеханічної моделі вправи стрибок на батуті – сальто назад зігнувшись ("Елемент 314С"). Для досягнення мети було використано метод відеоаналізу з допомогою програми «Kinovea», створення біомеханічних моделей та вивчення часових, просторових характеристик вправи стрибок на батуті – сальто назад зігнувшись ("Елемент 314С"). Відеоаналіз виконання сальто назад зігнувшись проведено на основі відеозапису виконання двома фіналістами Олімпійських ігор 2016 року. Визначено загальну тривалість виконання спортсменами елементу 314С, який становив 2,36–2,40 с, час польоту від нижньої точки продавлювання батута до верхньої точки зависання становив 0,92с – 1,00 с, час другого періоду – від максимальної точки зависання в повітрі до максимального продавлювання батута – 1,52с – 1,40 с. Досліджено загальну висоту зльоту спортсменів – 7,42 м, та швидкість приходу на сітку батута – 12,06 м/с. На основі цих даних отримано біомеханічну модель виконання елементу 314С, що дозволяє використовувати її під час вивчення та вдосконалення вправи спортсменами, які займаються стрибками на батуті на етапі спеціалізованої базової підготовки. Це дозволяє порівнювати техніку виконання елементу спортсменами на етапі спеціалізованої базової підготовки з модельними показниками, вивчати окремі положення тіла, положення рук та ніг спортсменів під час удосконалення техніки даного елементу.