ПОКАЗНИКИ ЗМАГАЛЬНОЇ ДІЯЛЬНОСТІ ЗБІРНИХ КОМАНД SIX NATIONS CHAMPIONSHIP З РЕГБІ-15 СЕЗОНУ 2022 РОКУ - Квасниця, О. М. (Фізичне виховання та спорт, 2023)
У статті наведено результати педагогічного спостереження й порівняльного аналізу основних компонентів змагальної діяльності у регбі-15 кращих команд Європи, учасників чемпіонату SIX NATIONS CHAMPIONSHIP з регбі-15 сезону 2022 року серед чоловічих команд. Даними для дослідження слугували відеоматеріали і протоколи ігор, які було опрацьовано, проаналізовано і вивчено. Розглянуто показники змагальної діяльності шести команд, які брали участь у чемпіонату SIX NATIONS CHAMPIONSHIP з регбі-15 сезону 2022 року. Матчі проводились в період з 5 лютого по 19 березня 2022 року. Загалом було проаналізовано 15 матчів. У дослідженні нами були використані показники змагальної діяльності регбійних команд, які офіційно затверджені Міжнародною федерацією регбі (International Rugby Board, IRB). Авторами було проаналізовано наступні показники змагальної діяльності: кількість здобутих очок; кількість пропущених очок; кількість спроб, що здійснила команда; кількість спроб, що пропустила команда; кількість передач командами; кількість напівстандартних положень «рак» та «мол»; рух з м’ячем по полю; удари ногою по м’ячу під час гри. У відповідності статистичних даних встановлено, що за кількісними показниками змагальної діяльності гравці збірної команди Франції та Ірландії статистично переважали своїх суперників за усіма показниками. Особливо це стосувалося таких показників, як набрані і пропущені очки за турнір в цілому та переміщення і просування гравців з м’ячем у руках. Також перевага на користь цих збірних спостерігалась у кількості занесених і пропущених спроб. Аналіз показників змагальної діяльності у SIX NATIONS CHAMPIONSHIP з регбі-15 сезону 2022 року доводить, що регбісти збірної команди Ірландії та Франції демонструють перевагу в усіх шести показниках змагальної діяльності у регбі-15, що приносить результат у вигляді першого та другого місця у підсумковій таблиці чемпіонату сезону 2022 року. Подальші наукові розвідки будуть спрямовані на аналіз показників зазначених збірних у SIX NATIONS CHAMPIONSHIP з регбі- 15 сезону 2022 року в навістандартних і стандартних положеннях.