СКАНДИНАВСЬКА ХОДА ЯК ТЕХНОЛОГІЯ ФІЗИЧНОГО ВИХОВАННЯ КУРСАНТІВ-ПРИКОРДОННИКІВ У ПОЗАНАВЧАЛЬНІЙ ДІЯЛЬНОСТІ - Гнидюк, О. П.; Кравченко, С. І.; Штикун, О. В. (Фізичне виховання та спорт, 2023)
У статті розглянуто можливості використання скандинавської ходи як технології фізичного виховання курсантів-прикордонників у позанавчальній діяльності. Встановлено, що фізичне виховання, як складник професійної підготовки, має забезпечувати не лише фізичний, а й особистісний гармонійний розвиток курсантів Національної академії Державної прикордонної служби України імені Богдана Хмельницького. Для розвитку фізичних якостей у позаслужбовий час альтернативним способом, видом та технологією взято за приклад скандинавську ходу. Скандинавська хода – одне з ефективних кардіотренувань, таких як біг чи їзда на велосипеді. Завдяки активній роботі більшої частини м’язів можна досягти непоганого ефекту. Чим більше частин тіла включені у роботу, тим продуктивніший процес навантаження. Провівши аналіз літератури, встановлено, що скандинавська хода є інноваційною технологією формування фізичних якостей, стресостійкості (у тому числі й психологічного розвантаження) курсантів-прикордонників у позанавчальній діяльності. Встановивши актуальність статті, визначено мету – теоретичне та емпіричне дослідження можливостей використання скандинавської ходи як технології фізичного виховання курсантів-прикордонників у позанавчальній діяльності. З урахуванням результатів теоретичного наукового пошуку та для забезпечення реалізації визначеної мети нами здійснено емпіричне дослідження можливостей використання скандинавської ходи як технології фізичного виховання курсантів-прикордонників у позанавчальній діяльності. Представлено результати емпіричного дослідження щодо можливостей скандинавської ходи як технології фізичного виховання курсантів- прикордонників у позанавчальній діяльності. З’ясовано, що засоби фізичної рекреації: парки, ботанічні сади, зелені зони, ліси, гори можуть бути доступними місцями для занять скандинавською ходою курсантами-прикордонниками у позанавчальній діяльності. Під час несення служби в патрулюванні можна також використовувати скандинавську ходу як спосіб пересування та попутного тренування.