КОНЦЕПЦІЯ «IAAF KIDS' ATHLETICS» ТА ЇЇ ВПЛИВ НА СПОРТИВНИЙ ВІДБІР ДО ЗАНЯТЬ ЛЕГКОЮ АТЛЕТИКОЮ - Долбишева, Н. Г.; Мустяца, С. Є.; Бондаренко, І. Г. (Фізичне виховання та спорт, 2023)
Мета дослідження: визначити перспективи впровадження концепції «IAAF Kids' Athletics» та її вплив на спортивний відбір до занять легкою атлетикою. Методи дослідження: аналіз та узагальнення літературних джерел та програмно-нормативних документів, соціологічні методи дослідження, узагальнення та систематизація результатів. Організація дослідження. Дослідження проводилось на базі комунального позашкільного закладу спеціалізованої дитячо-юнацької спортивної школи олімпійського резерву № 3 з легкої атлетики Дніпровської Міської Ради міста Дніпро. У досліджені брали участь тренери-викладачі з легкої атлетики, які стали респондентами наукової роботи. Результати дослідження. В ході дослідження було встановлено, що розроблена Міжнародною асоціацією легкоатлетичних федерацій (IAAF), нині World Athletics, концепція «IAAF Kids’ Athletics» є повністю модернізованою системою новітніх поглядів, щодо використання спортивних засобів в легкій атлетиці для дітей віком від 4 років. В концепції для її реалізації розроблено ряд методичного забезпечення, а саме: програма «IAAF Kids’ Athletics», картки навичок, буклет (паспорт) для відстежування результатів прогресу, різні методичні посібники, фільми та промо-матеріали і інше, що є у відкритих джерелах World Athletics. Дана концепція спрямована на заклади загальної освіти, але з можливим використанням і інших закладів, що не суперечать меті і завданням концепції. Проведене соціологічне дослідження виявило, що повна, або часткова обізнаність тренерів- викладачів відносно впровадженої концепції склала 66,6%. Не зважаючи на висвітлені показники, лише 9,5% респондентів організовують навчально- тренувальний процес в межах запропонованої концепції і 28,6% опитуваних частково використовують її. Більшість тренерів-викладачів відають перевагу залученню дітей відповідно до концепції, враховуючи бажання дитини займатися спортом, відходячи від загальноприйнятої системи відбору на етапі початкової підготовки. При цьому 81,0% респондентів заперечують залучення дітей раннього віку і введення їх в раню спеціалізацію.