ПЕРСПЕКТИВИ ПІДВИЩЕННЯ ТАКТИЧНОЇ ПІДГОТОВЛЕНОСТІ ЮНИХ БАДМІНТОНІСТІВ - Коротких, Д. М.; Пітин, М. П. (Фізичне виховання та спорт, 2023)
Спортивна тактика становить собою мистецтво ведення змагань із суперниками. Головне завдання полягає у раціональному використанні власних вмінь й навичок для перемоги (отримання необхідного результату), вміле використання слабких і сильних сторін супротивника. Мета: визначити перспективи підвищення тактичної підготовленості юних бадмінтоністів. Матеріали і методи: матеріалом для дослідження послужили результати викладені у науковій та методичній літературі, що охоплюють період із 1996 по 2023 роки. Використано такі методи дослідження: теоретичний аналіз та узагальнення даних наукової та методичної літератури, абстрагування, історичний метод, порівняння. Результати. У бадмінтоні зросла кількість техніко-тактичних дій та вимоги до якості (результативності, ефективності, стабільності) їхнього виконання на усіх рівнях становлення спортивної майстерності. Система тактичної підготовки спортсменів у бадмінтоні має структуру, яка базується на трьох елементах: чинники, які впливають на систему ведення гри під час матчу, базові тактичні обраної моделі гри та розв’язання конкретних тактичних ситуації у матчі. Реалізація наукового напрямку та перспектив дослідження з підвищення тактичної підготовленості юних бадмінтоністів пов’язані, першочергово, з вивченням актуальної структури та змісту тактичних дій юних бадмінтоністів, визначенням ефективності та результативності варіантів розв’язання ситуативних тактичних завдань у змагальній діяльності, якісним добором засобів та методів тактичної підготовки для юних бадмінтоністів у різних структурних утвореннях навчально-тренувального процесу. Висновки. Виявлена суперечність між зростаючою інтенсивністю техніко- тактичних дій кваліфікованих бадмінтоністів та відсутністю урахування сучасних тенденцій змагальної діяльності в підготовці спортсменів постає актуальне науково-практичне завдання підвищення тактичної підготовленості бадмінтоністів 14–16 років у макроциклі підготовки.