АНАЛІЗ ПСИХОФІЗІОЛОГІЧНИХ ПОКАЗНИКІВ У КВАЛІФІКОВАНИХ БОКСЕРІВ РІЗНИХ ТИПІВ МАНЕР ВЕДЕННЯ ДВОБОЮ - Мартинюк, Ю. Є. (Фізичне виховання та спорт, 2023)
Мета статті полягала у порівняльному аналізі психофізіологічних показників у кваліфікованих боксерів різних типів манер ведення двобою задля визначення складових систем у тренувальному процесі. Дослідження проводилося у двох ДЮСШ: у місті Харкові ДЮСШ № 9 та у місці Полтава ДЮСШ № 2. У ньому брали участь 25 кваліфікованих спортсменів, які займаються боксом, віком 17–19 років, різних типів манер ведення поєдинку. Спортсменів було розподілено по типах манер ведення поєдинку, а саме: «Ігровик», «Темповик», «Силовик». Для визначення психофізіологічних показників використовувався психометричний метод, що включав у себе: ефективність роботи, психічну стійкість, ступінь спрацьованості, такі показники вираховувалися за допомогою таблиць Шульте. Час простої реакції на світло та час реакції на предмет, що рухається, вимірювався за допомогою електронного мілісекундоміра. Показник рівня самооцінки сили волі визначався за тестом М.М. Обозова. За допомогою теппінг-тесту визначається сила нервової системи. Було проаналізовано та виявлено такі психофізіологічні показники. Достовірність була виявлена в групі «Ігровика» та «Темповика» (t=3,13; p<0,01). Статистично значущі відмінності у показнику ступеня спрацьованості спостерігалися між групами «Силовик» та «Темповик» (t=3,33; p<0,01) та «Ігровик» та «Темповик» (t=2,22; p<0,05). У показнику психічної стійкості достовірність відбулась між групами «Ігровика» та «Силовика» (t=2,24; p<0,05), «Силовика» та «Темповика» (t=4,25; p<0,001) та групами «Ігровик» та «Темповик» (t=6,01; p<0,001). Статистично значимі відмінності були виявлені у показнику часу просторової реакції на світло у групах «Ігровика» та «Силовика» (t=3,00; p<0,01) та «Силовика» та «Темповика» (t=3,98; p<0,001). У показнику часу реакції на предмет, що рухається, результат становив між групами «Ігровика» та «Силовика» (t=2,83; p<0,05) та групами «Силовика» та «Темповика» (t=3,95; p<0,001). У показнику рівня самооцінки сили волі між групами «Ігровика» та «Силовика» (t=2,77; p<0,05). У показнику теппінг-тесту результати між групами «Ігровика» та «Силовика» (t=2,30; p<0,05) та «Силовика» та «Темповика» (t=3,25; p<0,01). У показнику концентрації уваги за Бурдоном результат відбувся у групах «Ігровиків» та «Силовиків» (t=7,20; p<0,001). У разі переключення уваги достовірність відбулася між «Ігровиками» та «Силовиками» (t=2,66; p>0,05) та між «Силовиками» та «Темповиками» (t=4,27; p<0,001). Таким чином, можна стверджувати, що у разі планування тренувального процесу та планування річного макроциклу необхідно враховувати всі психофізіологічні показники у кваліфікованих боксерів різних типів манери ведення поєдинку.