ПЛАВАЛЬНА ПІДГОТОВЛЕНІСТЬ ХЛОПЧИКІВ МОЛОДШОГО ШКІЛЬНОГО ВІКУ НА ЕТАПІ ПОЧАТКОВОЇ СПОРТИВНОЇ ПІДГОТОВКИ - Пивовар, А. А.; Ковач, С. Ю. (Фізичне виховання та спорт, 2024)
У Міжнародній хартії фізичного виховання, фізичної активності та спорту зазначено, що вміння плавати є життєво необхідною прикладною навичкою для кожної людини. У статті представлено дані про місце навичок плавання як нагальної, життєво необхідної прикладної навички для кожної людини. Розглянуто питання щодо інструментарію оцінки рівня плавальної підготовленості хлопчиків молодшого шкільного віку на етапі початкової спортивної підготовки. Важливим питанням є вивчення практики формування протоколів з оцінки навичок плавання та компетентностей у водному середовищі дітей молодшого шкільного віку. Мета дослідження – оцінити плавальну підготовленість хлопчиків молодшого шкільного віку на етапі початкової спортивної підготовки. Визначення плавальної підготовленості хлопчиків молодшого шкільного віку на етапі початкової спортивної підготовки дає змогу приймати раціональні рішення у формуванні програм плавальної підготовки. Програма занять плаванням хлопців молодшого шкільного віку на етапі початкової спортивної підготовки включає блоки, які складаються зі спеціально підібраних вправ та рухливих ігор. Послідовність використання блоків, які відрізняються спрямованістю протягом заняття, визначалася специфікою впливу тих чи інших вправ. Серед хлопчиків 6–7 років навички компетентності у водному середовищі здебільшого були визначені на достатньому (у 46,67% хлопчиків 6 років та 33,33% – у хлопчиків 7 років) та високому (у 33,33% хлопчиків 6 років та 46,67% хлопчиків 7 років) рівнях навчальних досягнень. За результатами оцінки плавальної підготовленості на етапі початкової спортивної підготовки 46,67% хлопців 6 років мали середній рівень навчальних досягнень, достатній рівень – 20,0% хлопчиків та 13,33% хлопчиків мали високий рівень навчальних досягнень. Серед хлопчиків 7 років середній рівень навчальних досягнень мали 20%, достатній – 53,33% та високий – 26,67%. На рівень плавальної підготовленості хлопчиків 6–7 років безпосередньо впливають здобуті навички відповідних компетентностей у водному середовищі та змістове наповнення змісту занять, зокрема ігрової спрямованості.