ВИКОРИСТАННЯ СПЕЦІАЛЬНОГО ОБЛАДНАННЯ У НАСТІЛЬНОМУ ТЕНІСІ ЯК ІННОВАЦІЙНИЙ СКЛАДНИК УДОСКОНАЛЕННЯ ТЕХНІКИ ГРИ - Годлевський, П. М.; Пінчук, В. Ф.; Григорович, О. С. (Фізичне виховання та спорт, 2024)
Застосування спеціалізованого обладнання та вдосконалення інвентарю є важливою передумовою прогресу у настільному тенісі, що сприяє його перетворенню на складний вид спорту з різноманітною технікою, великою кількістю техніко-тактичних дій. Сучасні технології як інноваційні складники вдосконалення техніки гри дають змогу розробляти індивідуальні програми тренувань, використовувати штучний інтелект для аналізу результатів і прогнозування успіхів, а також розвивати тактичне мислення через симуляцію реальних ігрових ситуацій. Під час організації дослідження, ураховуючи проаналізовані проблеми технічної підготовки у настільному тенісі, визначено тренажери та обладнання. В експерименті брали участь 20 здобувачів Національного університету водного господарства та природокористування секції спортивного вдосконалення з настільного тенісу підготовчої групи: 10 тенісистів – ЕГ, тренувалися з використанням спеціального обладнання; 10 – КГ, тренування проводилися за звичайною методикою (традиційні вправи, спаринги, заняття проводилися без використання спеціального обладнання). Для оцінювання рівня технічної підготовки учасників експерименту застосували тести: «жонглювання», вправа «трикутник», вправа «вісімка», подачі («накатом», із нижнім обертанням, із боковим обертанням, нижнє-бокове обертання, верхнє-бокове обертання), топ-спін (підставка, підрізування, перекрутка). Показники тестування технічної підготовки з настільного тенісу після закінчення експерименту вказали на покращення результатів спортсменів ЕГ у всіх контрольних вправах: «жонглювання» – 9,1, КГ 8,9 (покращення на 0,2 середнього значення результатів); вправа «трикутник» – правою 18,7/ лівою 18,0, КГ 18,2, 18,0 (0,5); вправа «вісімка» – ЕГ 20,3 (0,7). У виконанні «подачі «накатом» – 8,4, КГ 8,2 (0,2); «нижнє обертання» – 8,4, КГ 8,0 (0,4); «бокове обертання» – 8,2, КГ 8,0 (0,2); «верхнє обертання» – 8,6, КГ 7,5 (1,1); «верхнє бокове обертання» – 8,7, КГ 8,5 (0,1). У вправах «топ-спін»: «підставка» – 8,3, КГ 8,0 (0,3); «підрізування» – 9,0, КГ 8,7 (0,3); «перекрутка» – 7,5, КГ 7,3 (0,2). Отже, застосування спеціалізованого обладнання та вдосконалення інвентарю створюють нові можливості для інновацій у підходах до тренувань та є важливою передумовою прогресу у настільному тенісі.