СТРАТЕГІЯ ДІЙ АБО АМБІЦІЙНА ПЛАТФОРМА ДЛЯ ТРАНСФОРМАЦІЇ СПОРТУ В КАНАДІ (ЧАСТИНА 1. IGNITE PROGRESS) - Кобезький, В.; Тищенко, В. O. (Фізичне виховання та спорт, 2025)
У статті представлено науковий аналіз стратегічного напряму Ignite Progress у межах офіційної Стратегії Федерації гандболу Канади (CTHF) на 2025–2028 роки, який розглядається як комплексна платформа розвитку гандболу, що передбачає мультидисциплінарну підтримку спортсменів, розвиток вікових категорій (U18/U21), формування міжнародної конкурентоспроможності та впровадження інклюзивних практик. Мета дослідження – наукове обґрунтування й аналітична інтерпретація стратегічного напряму Ignite Progress у структурі плану розвитку гандболу в Канаді на 2025–2028 роки як платформи інтеграції сучасних підходів до підготовки спортсменів, інклюзії, міжнародної співпраці та трансформації ігрової культури. Об’єкт дослідження – система стратегічного управління розвитком гандболу в Канаді у 2025–2028 роках. Предмет дослідження – стратегічний напрям Ignite Progress як інструмент підвищення міжнародної конкурентоспроможності гандболу в Канаді. Методи дослідження: контент-аналіз офіційних стратегічних документів CTHF; системний і структурно-функціональний аналіз ініціатив; порівняльний аналіз практик підготовки спортсменів; застосування моделей: Logical Framework Approach, LTAD, SMART, Strategic Benchmarking, Evidence-Based Policy; метод експертної оцінки реалізації кейсів. Результати дослідження. Проведено типологізацію управлінських і тренувальних кейсів за критеріями результативності, масштабованості, відповідності віковим і функціональним моделям. Запропоновано концепцію індикативної матриці для стратегічного моніторингу ініціатив, що дає змогу оцінювати прогрес у режимі реального часу. Усі ключові ініціативи напряму згруповано за категоріями: підтримка спортсменів, розвиток талантів, міжнародна конкурентоспроможність. Кожна ініціатива має цільові орієнтири, часові межі, показники ефективності та статус реалізації (виконано, триває, заплановано). У межах підготовки національних команд реалізовано підхід до залучення фахівців з психології, дієтології, відновлення. Зокрема, тренувальні збори у Європі та запланований виїзд жіночої збірної до Іспанії у 2026 році є моделлю системного підходу до підготовки. Запроваджено табори, селекційні турніри та національні чемпіонати для формування бази майбутніх збірних. Передбачено створення регіональних академій, упровадження менторських програм і цифрових паспортів спортсменів як інструментів моніторингу й аналітики. Отримані результати демонструють високий потенціал напряму Ignite Progress як платформи інтеграції інноваційних управлінських підходів у сфері спортивної політики та менеджменту. Встановлено, що ця модель може бути використана як орієнтир для побудови стратегій розвитку командних видів спорту в країнах з децентралізованою або неструктурованою системою спортивного управління.