ВПЛИВ ВІКУ ТА ІГРОВОГО АМПЛУА НА СТРУКТУРУ ДІЙ У ЗАХИСТІ ПЛЯЖНИХ ВОЛЕЙБОЛІСТОК ЗА РЕЗУЛЬТАТАМИ ВІДЕОАНАЛІЗУ ЗМАГАЛЬНОЇ ДІЯЛЬНОСТІ - Петренко, О. В.; Антонов, С. В. (Фізичне виховання та спорт, 2025)
У статті здійснено аналіз взаємозв'язку вікових груп та ігрових амплуа з технічними діями спортсменок у захисті у пляжному волейболі. На основі відеоаналізу 60 матчів фінальних етапів чемпіонату України 2023–2024 рр. досліджено особливості виконання тактико-технічних дій 120 спортсменок, які виступали в амплуа блокуючих та захисниць, у трьох вікових категоріях: 13–15 років, 16–17 років та 18–19 років. Завдяки використанню методу відеоаналізу встановлено особливості застосування технічних прийомів залежно від віку та функціональної спеціалізації спортсменок. Виявлено, що з підвищенням рівня спортивної майстерності збільшується стабільність виконання базових прийомів м'яча двома руками знизу, а також зростає кількість варіативних і складних прийомів (пірнання, падіння, передача у стрибку). Зокрема, блокуючі частіше виконують компенсаторні прийоми через специфіку роботи біля сітки, тоді як захисниці переважно демонструють стабільність та тактичну ефективність прийомів та передач. Визначено групи технічних вправ, які найчастіше використовуються спортсменками залежно від їхньої вікової категорії, а також виявлено особливості технічного арсеналу у переможниць та програвших. Структуроване подання технічної підготовленості волейболісток різного віку дає змогу сформулювати рекомендації для побудови диференційованих тренувальних програм. Блокуючим – із акцентом на вдосконалення вправ у стрибку (блокування, атака) та вибухової сили в цілому, захисницям – дії у захисті, точності передачі та на підвищення витривалості, швидкості реакції. Перспектива подальших досліджень пов'язана зі створенням індивідуальної програми вдосконалення технічної підготовки залежно від амплуа волейболісток.