ЗМІНИ ПОКАЗНИКІВ СИСТЕМИ ЗОВНІШНЬОГО ДИХАННЯ СТУДЕНТІВ 18-19 РОКІВ В ПРОЦЕСІ СЕКЦІЙНИХ ЗАНЯТЬ ІЗ ПЛАВАННЯ - Маліков, М.В.; Журавльов, Ю.Г. (Фізичне виховання та спорт, 2018)
У зв’язку з переорієнтацією системи фізичного виховання студентів вищих навчальних закладів на секційну форму роботи з різних видів спорту сьогодні дуже актуальною є проблема розробки, апробації та практичного впровадження в процес фізичного виховання вишів нових програм секційних занять, які відповідають сучасним вимогам. Важливим при цьому є вивчення впливу експериментальних програм на функціональний стан провідних фізіологічних систем організму, зокрема, систему зовнішнього дихання. Метою дослідження є вивчення зміни показників системи зовнішнього дихання студентів 18-19 років під впливом традиційної та експериментальної програм секційних занять із плавання. Об’єкт дослідження – навчально-тренувальний процес секційних занять із плавання. Суб’єкт дослідження – студенти другого курсу Запорізького національного університету. Предмет дослідження – показники системи зовнішнього дихання та інтегральний показник (рівень функціонального стану системи зовнішнього дихання). Для оцінки впливу розробленої нами експериментальної програми секційних занять з плавання на функціональний стан системи зовнішнього дихання студентів 18-19 років був проведений порівняльний аналіз особливостей зміни основних показників вказаної системи у студентів контрольної (24 юнаки) та експериментальної (22 юнаки) груп у межах формувального експерименту. Аналіз отриманих даних дозволив установити виражений позитивний вплив запропонованої нами програми секційних занять з плавання на функціональний стан системи зовнішнього дихання обстежених студентів. Наприкінці формувального експерименту для юнаків експериментальної групи були характерні достовірно більш кращі, порівняно з представниками контрольної групи, величини життєвої ємності легень, часу затримки дихання на вдиху та видиху, індексів гіпоксії та Скібінського та загального рівня функціонального стану системи зовнішнього дихання (на 18% порівняно з величинами цього показника в студентів контрольної групи). Результати проведеного дослідження рекомендовані для практичного впровадження в систему фізичного виховання студентів вищого навчального закладу.