МОДЕЛЮВАННЯ ПРОЦЕСУ ФІЗИЧНОГО ВИХОВАННЯ ШКОЛЯРІВ У КОНТЕКСТІ СОЦІАЛІЗАЦІЇ ОСОБИСТОСТІ - Ідрісова, Н.О. (Фізичне виховання та спорт, 2017)
Проаналізовано сучасні концепції фізичного виховання засобами фізичної культури, соціально-психологічні теорії ціннісно-нормативної системи особистісного розвитку школяра і віково-рольових очікувань. Визначено, що у фізичному вихованні європейських школярів застосовуються навчальні практики фізичної культури, які базуються на загально-фізичній підготовці учнів, вихованні адекватної особистості за допомогою фізичних вправ та концепції розвитку фізичних, психічних і соціальних якостей індивіду. Обґрунтовано, що для виховання здорового члена суспільства необхідна переорієнтація фізичного виховання на особистість школяра як на суб’єкт соціальних відносин. Тому в сучасному фізичному вихованні необхідний взаємозв’язок антрополого-онтологічних чинників та соціально-психологічного вибору. Наведено авторську модель поетапного фізичного виховання школярів у контексті їхнього соціального та психічного розвитку. Метою її побудови є задоволення вимог суспільства до адекватного виконання здорової особистістю своїх статусних соціальних ролей. Таке моделювання фізичного виховання відповідає особистісно-орієнтованої спрямованості навчання фізичної культури й сучасним вимогам, що пред’являються до цілей і завдань компетентнісного навчання. Передбачається, що для ефективності фізичного виховання учнів на усіх етапах навчання в школі необхідне застосування різних сполучень моделей фізичної культури. Подібна варіативність дозволяє забезпечити взаємозв’язок з особистісними особливостями соціально-психологічного розвитку. Наведена модель поєднує практичні концепції фізичної культури і теоретична побудова соціально-психологічних віково-рольових очікувань, відрізняється універсальністю, вимірювані об’єктивних та суб’єктивних показників і можливістю адаптації до можливих соціально-педагогічним змін.