ФІЗИЧНА ТЕРАПІЯ БОЛЕЙ У НИЖНІЙ ЧАСТИНІ СПИНИ. МУЛЬТИДИСЦИПЛІНАРНИЙ ПІДХІД МЕТОДАМИ БІОЛОГІЧНОЇ МЕДИЦИНИ - Сурмило, М.М.; Потапова, Л.В.; Потапова, О.В. (Фізичне виховання та спорт, 2017)
На підставі даних спеціальної та науково-методичної літератури, спираючись на власні багаторічні дослідження вироблені і представлені в статті ефективні методи медичної і фізичної реабілітації поліморбідних пацієнтів з синдромом болю в нижній частині спини із застосуванням комплексу лікувальної фізичної культури і безрецептурних гомеопатичних (антигомотоксичних) лікарських засобів, дозволених для застосування в якості самолікування. Дослідження проводилося в санаторії «Великий Луг» з двома групами пацієнтів (контрольної та експериментальної) по 30 осіб у кожній, рівними за гендерним та віковим складом. Усі обстежувані перебували на реабілітації з приводу захворювань опорно-рухового апарату, цереброваскулярної патології і захворювань судинної системи. У роботі обґрунтовано необхідність мультидисциплінарного підходу до лікування пацієнтів з болями в нижній частині спини, висвітлено основи біологічної медицини, гомотоксикології і антигомотоксичної терапії, показано доцільність цих методів лікування в практиці фізичного терапевта із застосуванням безрецептурних антигомотоксичних препаратів.