ОСОБЛИВОСТІ АНТРОПОМЕТРИЧНИХ ПОКАЗНИКІВ ЛЕГКОАТЛЕТІВ - Фаворитов, В.М.; Гостіщев, В.М.; Кіртока, Д.В. (Фізичне виховання та спорт, 2017)
У роботі розглянуто особливості соматотипу та пропорцій тіла спринтерів різної кваліфікації чоловічої статі віком 18-20 років. Проаналізовано науково-методичну літературу і практичний досвід роботи тренерів з питань спортивного відбору та оцінки морфологічних особливостей легкоатлетів, що спеціалізуються в спринті. Встановлені характерні риси будови тіла легкоатлетів, які можуть сприяти досягненню високих спортивних результатів. Також у статті розглянуто модель оцінки показників індивідуальних особливостей організму спортсменів, серед яких значний інтерес представляють антропоморфологічні ознаки. Дається оцінка сучасним принципам спортивного відбору в легкій атлетиці та основними етапами цього процесу. Використання комплексної оцінки антропометричних і функціональних якостей суттєво підвищує ефективність при відборі для занять спортом. У статті вказується на необхідність ретельного аналізу морфологічних та функціональних ознак у спринтерів, які можуть сприяти досягненню високих спортивних результатів. У спринтерів різної кваліфікації досліджено ступінь розвитку анатомо-морфологічних якостей та їх особливості. Встановлені відмінності контрольних морфологічних показників. Статистично значущі відмінності зареєстровані між спортсменами вищої кваліфікації та спортсменами 1-2 розрядів тільки у ваго-ростовому індексі, а між спортсменами вищої кваліфікації спортсменами 2 розряду в таких показниках: маси тіла, окружності стегна, гомілки та ЖЄЛ. Виявлено, що в основі комплексної характеристики спринтера лежать антропометричні особливості (зріст, вага, основні пропорції тіла), рівень розвитку найважливіших для спринтера фізичних якостей та їх відповідність основним біодинамічним особливостям спринтерського бігу.