ТЕХНІКА «СТАНДАРТНИХ» ГРЕБКОВИХ РУХІВ У «ГОРИЗОНТАЛЬНИХ» БАЗОВИХ ПОЗИЦІЯХ СПОРТСМЕНОК РІЗНОЇ КВАЛІФІКАЦІЇ, ЯКІ СПЕЦІАЛІЗУЮТЬСЯ В СИНХРОННОМУ ПЛАВАННІ - Литвиненко, Ю.В. (Фізичне виховання та спорт, 2016)
Вивчення кінематичних характеристик «стандартного» гребкового руху в базових позиціях обов’язкової програми, що реалізуються в складних умовах статодинамічної стійкості тіла спортсменок, є одним із найважливіших завдань, що потребує вирішення. Метою роботи є вивчення техніки гребкових рухів у «горизонтальних» базових позиціях спортсменок різної кваліфікації, які спеціалізуються в синхронному плаванні. Встановлено, що для утримання стійкої пози тіла при виконанні «стандартних» гребкових рухів, важливим є взаємне розташування біоланок тіла спортсменки, кінематичну структуру яких було вивчено. Виявлено два способи виконання «стандартного» гребкового руху, отримані дискримінативні ознаки, розроблені средньогрупові моделі їх техніки. У складних умовах утримання рівноваги використання другого технічного способу виконання «стандартного» гребкового руху в базових позиціях обовʼязкової програми спортсменками синхронного плавання є більш ефективним, про що свідчать статистично значимі більш високі суддівські оцінки.