СУЧАСНИЙ СТАН ЗДОРОВʼЯ МОЛОДШИХ ШКОЛЯРІВ ЗАГАЛЬНООСВІТНІХ ЗАКЛАДІВ - Потапова, О.В. (Фізичне виховання та спорт, 2016)
У статті проаналізовано стан здоровʼя та його основні складові, а саме – фізичне, психічне та соціальне здоровʼя молодших школярів м.Запоріжжя. Протягом дослідження відібрано діагностичний арсенал для повного дослідження здоровʼя молодших школярів. Для вивчення та визначення рівнів здоровʼя теоретично визначено його критерії, показники та рівні, проаналізовано причини виникнення відхилень у здоровʼї, практично визначено рівні фізичної підготовленості молодших школярів на основі тестування рухливих навичок за тестами, передбаченими шкільною програмою з фізичної культури. Рівень фізичного розвитку визначався за допомогою антропометричних показників та розрахункових показників з розшифровки електрокардіограми (функціональний стан серцево-судинної системи) та спірометрії (функціональний стан дихальної системи). Також використано для визначення інтегрального показника фізичного здоровʼя програму «Школяр», мотивація та активність і соціальне здоровʼя вивчалося анкетуванням дітей та їхніх батьків. Зроблено висновок про причини зниження фізичного здоровʼя та обрано основні шляхи оптимізації рухової активності молодших школярів протягом навчального дня для розвитку функціональних систем організму молодших школярів. У дослідженні брали участь 386 учнів молодшого шкільного віку (6-10 років), які навчаються в гімназії № 71, ЗВНК 109, школи-інтернату № 3 м. Запоріжжя. Отримані результати мають практичне значення, і подальша робота в школі повинна ґрунтуватися на підвищенні інтересу молодших школярів до шкільних занять; залученні батьків до активної участі в шкільному житті дитини; формуванні здоровʼя, засвоєнні й слідування правилам здорового способу життя; становленні загальної культури молодшого школяра для подальшої позитивної соціалізації та інтеграції здорових учнів у доросле суспільство.