АДАПТИВНІ МОЖЛИВОСТІ ОРГАНІЗМУ: ТЕОРЕТИЧНІ ТА ПРИКЛАДНІ АСПЕКТИ - Малікова, А.М.; Маліков, М.В. (Фізичне виховання та спорт, 2016)
У статті наведено дані щодо вивчення регіональних особливостей функціонального стану та адаптивних можливостей серцево-судинної системи різних груп населення (від 7 до 55 років двох різних кліматогеографічних регіонів – Україна та Західний Сибір). Аналіз експериментальних даних, одержаних при обстеженні дітей і дорослих України і Західного Сибіру дозволив констатувати суттєвий вплив регіонального фактору на рівень загальних адаптивних можливостей їхнього організму. Виявилося, що, незалежно від віку, для дівчаток, дівчат та жінок Західного Сибіру було характерно більш значні розміри адаптаційного потенціалу в порівнянні з представницями України. Серед хлопчиків, юнаків та чоловіків вказаних кліматогеографічних регіонів у більшості вікових груп спостерігалася відносна рівність адаптивних можливостей системи кровообігу. Разом в тим, темпи відносного зниження адаптаційних здатностей у рамках окремої групи були, незалежно від статі, суттєво нижче у мешканців Західно-Сибірського регіону. Більш високі адаптивні можливості представників Західного Сибіру повʼязані, на нашу думку, с більш широким набором адаптивних підпрограм, які складають основу їхнього стратегічного адаптаційного потенціалу (Апс), формування якого стало результатом взаємодії генетично детермінованого адаптаційного потенціалу населення, яке мігрувало до вказаного регіону з його кліматогеографічними та соціально-економічними умовами.