ПРОБЛЕМИ КОНТРОЛЮ В БАСКЕТБОЛІ НА ЕТАПІ ПОЧАТКОВОЇ ПІДГОТОВКИ У ЗВʼЯЗКУ З ТЕНДЕНЦІЄЮ ДО РАННЬОЇ СПЕЦІАЛІЗАЦІЇ - Мітова, О.О.; Онищенко, В.М. (Фізичне виховання та спорт, 2016)
Проаналізовано проблеми контролю в баскетболі на етапі початкової підготовки в звʼязку з тенденцією до ранньої спеціалізації В ході дослідження виявлено, що тенденція до ранньої спеціалізації у командних спортивних іграх, та у баскетболі зокрема, ще має резерви цілісного або часткового наукового обґрунтування системи підготовки, адаптованої до матеріально-технічних умов українських навчальних та спортивних закладів, й підкреслює значущість вдосконалення контролю, як важливої складової в управлінні процесом початкової підготовки з метою збереження фізичного та психічного здоровʼя дітей під впливом спортивного навантаження. Зазначено, що ефективність вдосконалення системи контролю залежить від урахування та аналізу накопиченого практичного досвіду та теоретичних знань в олімпійському спорті в цілому, в командних видах спорту й баскетболу безпосередньо. Виявлено, що попри достатню кількість зарубіжних публікацій, питання контролю у мікро- та міні-баскетболі ще недостатньо висвітлено й не систематизовано у відповідності до характерних особливостей віку, статі, рівня підготовленості тих, хто займається, структури та змісту навчально-тренувального процесу, визначених пульсових діапазонів для фізичного навантаження тощо. Зроблений аналіз наукових даних з питань контролю у баскетболі на етапі початкової підготовки з урахуванням ранньої спеціалізації, свідчить про те, що даний напрям ще не є достатньо вивченим та не має повного наукового обґрунтування.