Ефемерофіт Petunia ×atkinsiana (Sweet) D. Don ex W.H. Baxter (Solanaceae) в Україні - Ольшанський, І. Г. (Acta Biologica Ukrainica, 2024)
Петунія Аткінса, Petunia × atkinsiana (Sweet) D. Don ex W.H. Baxter (Petunia ×hybrida hort.) – це штучно виведений гібрид P. axillaris (Lam.) Britton, Sterns & Poggenb. × P. integrifolia (Hook.) Schinz & Thell. s.l., трав'яна однорічна або багаторічна рослина, до 60см заввишки, яку часто культивують на квітниках. Іноді P. × atkinsiana трапляється здичавіло. Вона належить до ефемерофітів, тобто до тих неаборигенних таксонів, які періодично заносяться у певну місцевість, але швидко зникають. Оскільки ефемерофіти як правило не спричиняють суттєвих економічних або екологічних проблем, то їх вивченню дослідники приділяють мало уваги. Метою цього дослідження було узагальнити відомості про випадки спонтанного зростання P. ×atkinsiana в Україні. Для збору хорологічних відомостей про спонтанне зростання P. ×atkinsiana проаналізовано літературні джерела та інтернет-ресурси (iNaturalist, UkrBin), опрацьовано матеріали Національного гербарію України (KW) та гербарію Інституту екології Карпат (LWKS), враховані результати власних польових досліджень у Полтавській області та в місті Києві. Карта випадків спонтанного зростання P. × atkinsiana в Україні створена за допомогою SimpleMappr. Узагальнивши наявні відомості, у статті показано що науковці та натуралісти-аматори спостерігали багато випадків спонтанного поширення P. ×atkinsiana по всій території України. Petunia × atkinsiana трапляється переважно поблизу місць її культивування: біля клумб, під парканами, біля будинків, у щілинах на тротуарах, зрідка – на смітниках та на узбіччях доріг, відмічені випадки спонтанного зростання цього виду на кладовищах і навіть на пам'ятках монументального мистецтва. Таким чином, P. ×atkinsiana досить часто росте поза культурою у синантропних біотопах. Стабільних популяцій P. ×atkinsiana не спостерігали. За походженням P. ×atkinsiana належить до ергазіофітів, за ступенем натуралізації – до ефемерофітів, за часом проникнення – до кенофітів.