ЕФЕКТ ВПЛИВУ ЗМІННОСТІ ЗОВНІШНЬОГО ТИСКУ НА ЛОКАЛЬНІ І ЗАГАЛЬНІ КРИТИЧНІ НАВАНТАЖЕННЯ ПІДКРІПЛЕНОЇ СКЛАДЕНОЇ ТИПУ «БОЧКА-ОЖИВАЛО» ОБОЛОНКОВОЇ КОНСТРУКЦІЇ З ВІДСІКАМИ РІЗНОЇ ГАУСОВОЇ КРИВИЗНИ - Бабуров, В. В.; Грищак, В. З.; Грищак, Д. Д.; Д’яченко, Н. М. (Computer Science and Applied Mathematics, 2022)
На основі запропонованого чисельного підходу надається аналіз стійкості складеної оболонкової конструкції з меридіаном серединної поверхні різної форми, що знаходиться під одночасною дією нерівномірно розподіленого зовнішнього тиску і осьового розтягування- стискання. Введений у попередніх роботах вид конструкцій типу ‘бочка-оживало’ узагальнений на випадок наявності від’ємного знаку Гаусової кривизни на одному з її відсіків. Вивчена дія на підкріплену дискретно розподіленими шпангоутами оболонкову систему нерівномірного зовнішнього тиску при наявності осьових зусиль. Розв’язання базується на застосуванні методу скінченних різниць по відношенню до основних диференціальних рівнянь деформування для кожного відсіку за умов сполучення секцій через стикувальний шпангоут. Досліджується вплив на стійкість конструкції параметрів Гаусової кривизни серединної поверхні досліджуваної системи, законів розподілу зовнішнього тиску за повздовжньою координатою і осьових зусиль з урахуванням жорсткості проміжного шпангоута з площини початкової кривизни. Особлива увага зосереджена на аналізі впливу характеру зовнішнього навантаження на ефекти взаємодії локальних і загальних форм випинання з визначенням стійкості складеної оболонкової конструкції при комбінованому навантаженні. Запропонований алгоритм візуалізації характеру деформації оболонкової конструкції дозволяє провести аналіз локальних і загальних форм випинання, зробити висновок про її раціональні характеристики з точки зору стійкості складеної оболонкової конструкції узагальненого типу ‘бочка-оживало’ з виявленням потенційно небезпечних зон руйнування.