ФОРМУВАННЯ ЕКОНОМІЧНОГО МЕХАНІЗМУ ІННОВАЦІЙНОЇ ДІЯЛЬНОСТІ ПРОМИСЛОВИХ ПІДПРИЄМСТВ

  • О.Г. Череп Запорізький національний університет
Ключові слова: інноваційна діяльність, підприємство, економічний механізм, елементи, розвиток, чинники, принципи, методи

Анотація

У сучасних умовах господарювання одним з важливих чинників стабільного ефективного функціонування українських підприємств є успішне здійснення інноваційної діяльності, яка дозволяє значною мірою забезпечити їх конкурентоспроможність. Проте, як свідчать результати досліджень, впровадження різних нововведень на вітчизняних підприємствах, як правило, здійснюється час від часу, а не на постійній основі. Це свідчить про низьку інноваційну активність підприємств в Україні. Кількість підприємств, що впроваджують інновації, зменшується з щороку і зараз становить 12–14%, що менше в 3–4 рази, ніж в інноваційно розвинутих економіках. Більшість промислових підприємств середнього та великого бізнесу взагалі не впроваджували і не мають на меті в подальшому реалізовувати інноваційні проекти. Однією з причин цього є відсутність належного досвіду в управлінні нововведеннями і ефективного організаційно-економічного механізму управління інноваційною діяльністю. Отже, необхідною умовою успішного господарювання є формування й використання цілісного організаційно-економічного механізму управління інноваційною діяльністю, який передбачав би чітку впорядкованість його елементів і ефективність їх взаємодії. У статті розглянуто існуючі організаційно-економічні механізми управління інноваційною діяльністю. Виділено їхні переваги та недоліки, що у подальшому дозволить сформувати ефективний механізм, за допомогою якого управління інноваційною діяльністю на промислових підприємствах призведе до їх високої активності.

Посилання

1. Славута О.Ю.. Організаційно-економічний механізм управління інноваційною діяльністю підприємств з виробництва курячого м’яса. Економіка харчової промисловості. 2014. № 1(21). С. 94–98.
2. Коваль А.А. Особливості формування організаційно-економічного механізму управління інноваційною діяльністю підприємства. Вісник Київського національного університету технологій та дизайну. 2011. №2(58). с. 40–47. URL:
3. Коваль А.А.. Особливості формування організаційно-економічного механізму управління інноваційною діяльністю підприємства. Вісник Київського національного університету технологій та дизайну. 2011. №2(58). с. 40–47. URL:
4. Микитюк П.П., Сенів, Б.Г.. Інноваційна діяльність: навч. посібн. Київ: Центр учбової літератури, 2009. 392 с.
5. Микитюк П.П., Крисько Ж.Л., Овсянюк-Бердадіна О.Ф. та Скочиляс С.М. Інноваційний розвиток підприємства: навч. посіб. Тернопіль: ПП «Принтер Інформ», 2015. 224 с.
6. Долгошея Н.О. Організаційно-економічний механізм інноваційної діяльності в аграрному секторі економіки. Теоретичні і практичні аспекти економіки та інтелектуальної власності. 2011. №3. С. 17–22.
7. Бреус С.В. Організаційно-економічний механізм інноваційної діяльності. Культура народов Причерноморья. 2004. № 50. с. 25–30. URL: http://dspace.nbuv.gov.ua/handle/123456789/54382
8. Мірошниченко О.Ю., Карюк В.І.. Етапи формування організаційно-економічного механізму інноваційної діяльності підприємств. Ефективна економіка. 2012. № 2. URL: http://nbuv.gov.ua/UJRN/efek_2012_2_14
9. Турило А.А.. Організаційно-економічний механізм управління інноваційним розвитком підприємства. Науковий вісник Херсонського державного університету. Серія: Економічні науки. 2015. Вип. 14. Ч. 1, с. 93–96. URL:
10. Савченко О.В., Соловйов В.П. Сутність та складові організаційно-економічного механізму стимулювання інноваційної діяльності на підприємстві. Ефективна економіка. 2013. № 12. URL:
Опубліковано
2018-09-30
Як цитувати
Череп, О. (2018). ФОРМУВАННЯ ЕКОНОМІЧНОГО МЕХАНІЗМУ ІННОВАЦІЙНОЇ ДІЯЛЬНОСТІ ПРОМИСЛОВИХ ПІДПРИЄМСТВ. Фінансові стратегії інноваційного розвитку економіки, (3 (39), 23-29. вилучено із https://journalsofznu.zp.ua/index.php/economics/article/view/132
Розділ
Економіка та управління підприємствами