ОБЛІК ВИТРАТ ЗА ЦЕНТРАМИ ВІДПОВІДАЛЬНОСТІ

  • О.Г. Лищенко Запорізький національний технічний університет
  • В.В. Горбань Запорізький національний технічний університет
Ключові слова: витрати, центри відповідальності, облік, модель, виробничий звіт.

Анотація

Проаналізовано та систематизовано погляди науковців на зміст понять «центр відповідальності» та «центр витрат». Надано характеристику видам центрів витрат: виробничий, управлінський, збутовий, фінансовий. Обґрунтовано доцільність здійснення облікового угрупування витрат за центрами відповідальності на рахунок управлінського обліку з виділенням окремої групи рахунків. Для відображення витрат за центрами відповідальності ці рахунки повинні мати аналітичну деталізацію не тільки за центрами відповідальності, а й за статтями нормативних витрат. Наведені принципи організації системи обліку витрат за центрами відповідальності в управлінському обліку. Для стандартизації обліку доцільно кожному підрозділу центру відповідальності надавати аналітичний код, який дозволить деталізувати інформацію про витрати кожним підрозділом у звіті про виконання кошторису за кожним центром відповідальності. Запропонований аналітичний код потрібно закріпити в наказі про облікову політику при формуванні робочого плану рахунків. Запропоновано облікову модель формування виробничих витрат металургійних підприємств за бюджетними одиницями. Модель відображує побудову організації бухгалтерського обліку виробничих витрат за умови застосування даної пропозиції включатиме формування виробничих витрат за центрами відповідальності з одночасним відображення витрат за центрами витрат у розрізі виробничих цехів та місцями їх виникнення. На основі наведеної моделі надано рекомендації для складання управлінського виробничого звіту про виконання кошторису. Виробничий звіт про виконання кошторису – це звіт, що порівнює фактично понесені витрати на виробництво продукції із запланованим витратами за кошторисом. Запропоновано форму управлінського виробничого звіту, у якому має розкриватися така інформація: ідентифікація центру відповідальності, статті понесених витрат, субрахунок витрат, значення планових та фактичних показників та суму відхилення .

Посилання

1. Атамас П.Н. Управлінський облік: навч. посіб. Київ: ЦУЛ, 2009. 440 с.
2. Бухгалтерський управлінський облік: підручн. для студ-в спеціальності «Облік і аудит» вищих навчальних закладів / за ред. проф. Ф.Ф. Бутинця. Житомир: ПП «Рута», 2005. 480 с.
3. Голов С.Ф. Управлінський облік: підруч. Київ : Центр учб. л-ри, 2018. 534 с.
4. Добровський В.М. Гнилицька Л.В., Коршикова Р.С. Управлінський облік: навч. посіб. 2-ге вид. Київ: КНЕУ, 2008. 235 с.
5. Дюкарєва, Х.Л. Концептуальні основи побудови облікової системи центрів відповідальності суб’єктів господарювання. Науковий вісник НЛТУ України: збірник науково-технічних праць. № 18.6. 2008. C.161– 162.
6. Лень В. С. Управлінський облік : навч. посіб. 2-ге вид., випр. Київ : Знання-Прес, 2006. 317 с.
7. Лищенко О.Г. Організація обліку в умовах бюджетування. Сталий розвиток економіки. 2016. №3. С.156- 161.
8. Нападовська Л. В. Управлінський облік : підруч. Київ: КНТЕУ, 2010. 648 с.
9. Положення (стандарт) бухгалтерського обліку 16 «Витрати». URL: http://buhgalter911.com/Res/PSBO/PSB O16.aspx
10. Оніщук Л.І. Організація обліку витрат за центрами відповідальності. URL: http://xreff.ru/587353.html(2)
11. Сидоренко Р. В. Внутрішня звітність центрів відповідальності. Вісник Львівської комерційної академії. 2011. Вип. 35. С. 326–328.
12. Скрипник М. І. Організація обліку витрат у розрізі центрів витрат та центрів. Облік і фінанси АПК. 2011. № 1. С. 46–49.
13. Сопко В.В. Бухгалтерський облік в управлінні підприємством: навч. посіб. Київ: КНЕУ, 2006. 526 с.
14. Шеховцова В.А. Методичні основи управління витратами на промислових підприємствах. Економіка та держава. № 8. 2008. С. 57-60.
Як цитувати
Лищенко, О., & Горбань, В. (1). ОБЛІК ВИТРАТ ЗА ЦЕНТРАМИ ВІДПОВІДАЛЬНОСТІ. Фінансові стратегії інноваційного розвитку економіки, (3 (39), 69-77. вилучено із https://journalsofznu.zp.ua/index.php/economics/article/view/139
Розділ
Ринкові механізми обліку, аналізу та аудиту в національній економіці