ВИКОРИСТАННЯ РЕСУРСНОЇ БАЗИ НА ПІДПРИЄМСТВАХ ХАРЧОВОЇ ПРОМИСЛОВОСТІ
Анотація
Харчова промисловість сьогодні є однією з провідних в українській промисловості та поступається лише чорній металургії. Ефективна та високопродуктивна харчова промисловість є пріоритетом у забезпеченні високої національної конкурентоспроможності. Ефективна діяльність підприємства насамперед залежить від того, якою кількістю і якістю ресурсів воно володіє. Оскільки кожне підприємство у своїй діяльності постійно використовує різні види ресурсів, постає проблема їх ефективного використання. Тому з’ясовано, що актуальним і важливим є аналіз стану використання ресурсної бази підприємств харчової промисловості. У статті розкрито сутність поняття «ресурсна база підприємства». Наведено відмінності і взаємозв’язок між поняттями «ресурсна база» та «ресурсний потенціал». Запропоновано виділяти матеріальні, трудові, фінансові та інформаційні ресурси як складові елементи ресурсної бази підприємства. А ресурсною базою підприємства запропоновано вважати сукупність матеріальних, трудових, фінансових та інформаційних ресурсів, що є в наявності підприємства, забезпечують процес виробництва та виступають ключовим фактором у забезпеченні господарської діяльності підприємства взагалі. Надано характеристику ресурсам підприємства харчової промисловості, а також проаналізовано сучасний стан їх використання. Базою для аналізу було обрано підприємство харчової промисловості ПрАТ «Пологівський олійноекстракційний завод». За результатами проведеного аналізу запропоновано шляхи поліпшення використання ресурсів підприємства. Встановлено, що дослідження ресурсної бази підприємств харчової промисловості повинно проводитися постійно, задля вчасного виявлення проблем, що знижують ефективність використання ресурсів підприємства та попередження зниження ефективності його діяльності загалом.
Посилання
2. Horbokon, V.Yu. (2015). Formuvannia resursnoho potentsialu avtotransportnykh pidpryiemstv [Formation of resource potential of motor transport enterprises]. Aktualni problemy ekonomiky – Actual problems of the economy, 4 (166), 182-191 [in Ukrainian].
3. Honcharov, S.M. & Kushnir, N.B. (2009). Tlumachnyi slovnyk ekonomista [Explanatory Dictionary of Economist]. Kyiv: Tsentr uchbovoi literatury [in Ukrainian].
4. Rzaieva, T.H. (2003). Analiz isnuiuchykh pidkhodiv do otsinky efektyvnosti vykorystannia resursiv pidpryiemstv [An analysis of existing approaches to assessing the efficiency of using enterprise resources]. Visnyk Tekhnolohichnoho universytetu Podillia. Ekonomichni nauky – Bulletin of Technological University of Podillya. Economic Sciences, 2, Vol. 2, 82-85 [in Ukrainian].
5. Krymtseva, T.I. (2017). Aktualni pytannia konkurentospromozhnosti kharchovoi promyslovosti v umovakh intehratsiinykh protsesiv [Topical issues of the competitiveness of the food industry in the conditions of integration processes]. Vseukrainska naukovo-practychna konferentsiia “Aktualni problemy sotsialno- ekonomichnykh system v umovakh transformatsiinoi ekonomiky” – All-Ukrainian scientific and practical conference “Actual problems of socio-economic systems in the conditions of transformation economy”. (pp. 477- 483). Dnipro [in Ukrainian].
6. Bohinska, L.O. (2016). Ekonomichni zasady formuvannia ta vykorystannia resursnoho potentsialu budivelnoho pidpryiemstva [Economic principles of formation and use of resource potential of a construction enterprise]. Naukovyi visnyk Uzhhorodskoho universytetu. Ekonomika. Uzhhorod – Scientific herald of Uzhgorod University. Economy, 1(47), Vol. 2, 316-320 [in Ukrainian].
7. Dunda, S.P. (2013). Pidvyshchennia efektyvnosti vykorystannia resursnoho potentsialu yak napriam rozvytku pidpryiemstva [Increasing the efficiency of using resource potential as a direction of enterprise development]. Zbirnyk naukovykh prats Tavriiskoho derzhavnoho ahrotekhnolohichnoho universytetu (ekonomichni nauky) – Collection of scientific works of the Tavria State Agrotechnological University (economic sciences), 2(2), 83-89 [in Ukrainian].
8. Riabenko, V.V. (2014). Formuvannia resursnoho potentsialu pidpryiemstv kharchovoi promyslovosti [Formation of resource potential of food industry enterprises]. Prodovolchi resursy: zb. nauk. prats. Seriia : Ekonomichni nauky – . Food Resources: Sb. sciences works Series: Economic Sciences, 3, 132-137 [in Ukrainian].
9. Zhmailova, O.H. & Babytska, O.O. (2015). Formuvannia resursnoho potentsialu intehratsiinykh ahroformuvan Sumskoi oblasti z urakhuvanniam investytsiinoi skladovoi. Stratehii ekonomichnoho rozvytku: derzhava, rehion, pidpryiemstvo [Formation of resource potential of integration agroformations of Sumy region in view of investment component. Strategies for economic development: state, region, enterprise]. Kherson [in Ukrainian].