ФОРМУВАННЯ ПРОДОВОЛЬЧОЇ БЕЗПЕКИ НА ЗАСАДАХ САМОЗАБЕЗПЕЧЕННЯ

  • А.В. Череп Запорізький національний університет
  • А.С. Романова Запорізький національний університет
Ключові слова: продовольча безпека, оцінка, національна безпека, зовнішня торгівля, індекс споживчих цін, розвиток країни.

Анотація

У статті на основі аналізу поняття «продовольча безпека» досліджено рівень самозабезпеченості українського населення  найважливішими промисловими товарами. Визначено зв’язок продовольчої безпеки з продовольчою незалежністю, а також місце та шкоду продовольчої безпеки в системі національної безпеки. Виділено показники, на яких ґрунтується спеціальна методична база, що розробляє стратегічні і тактичні підходи до вирішення продовольчої проблеми. Запропоновано критерії оцінки продовольчої безпеки України. Визначено фактори, що здійснюють вплив на стан та розвиток продовольчої  безпеки України, а саме на рівень залежності від імпорту по окремих важливих видах продукції. Досліджено основні напрями впливу державної політики України в зазначеній сфері. Визначено залежність продовольчої безпеки від базового потенціалу  її сільськогосподарського виробництва. Проаналізовано показники, що впливають на ступінь забезпеченості продовольчої безпеки, а саме:  індекси споживчих цін на окремі види товарів у 2018 році, товарну структуру імпорту сільськогосподарських та продовольчих товарів,  продовольчу самозабезпеченість у виробництві «стратегічних сільгосптоварів», товарну структуру зовнішньої торгівлі за деякими видами сільськогосподарської продукції у січні-серпні 2018 року. Порівняно загальні показники імпорту та експорту у січні-серпні 2018 року та визначено значення експорту в розвитку національної економіки України. Визначено втрати від імпорту, та наслідки, що суттєво впливають на економіку України та рівень життя населення.  Розроблено заходи для Кабінета Міністрів України та Міністерства аграрної політики щодо забезпечення продовольчої безпеки України, усунення та мінімізації основних загроз, забезпечення доступності та високої якості продовольства для всіх верств населення.

Посилання

1. Dorosh, M. M. (2014). Prodovol’cha bezpeka derzhavy: sutnist’, struktura ta osoblyvosti ii zabezpechennia [Food security of the state: the essence, structure and features of its provision]. Naukovyj visnyk L’vivs’koho natsional’noho universytetu veterynarnoi medytsyny ta biotekhnolohij im. Gzhyts’koho. - Scientific herald of the Lviv National University of Veterinary Medicine and Biotechnology of Gzhytsky. L’viv, 2(5), 78-84. Retrieved from http://nbuv.gov.ua/UJRN/nvlnu_2014_16_2%285%29__15 [in Ukrainian].
2. Zahurs’kyj, O. M. (2014). Kharakterystyka prodovol’choi bezpeky Ukrainy ta osnovni faktory vplyvu na ii riven’ [Characteristics of food security of Ukraine and the main factors of influence on its level]. Stratehiia rozvytku Ukrainy - Strategy of development of Ukraine, 1, 65-71. Retrieved from http://webcache.googleusercontent.com/search?q=cache:jshi_fLc190J:jrnl.nau.edu.ua/index.php/SR/article/download/7129/7974+&cd=1&hl=ru&ct=clnk&gl=ua&client=opera [in Ukrainian].
3. Kaletnik, H. M. (2016). Metodychni pidkhody do otsinky ta analiz indykatoriv prodovol’choi bezpeky Ukrainy [Methodological approaches to the assessment and analysis of food safety indicators of Ukraine]. Ekonomika. Finansy. Menedzhment: aktual’ni pytannia nauky i praktyky - Economy. Finances. Management: topical issues of science and practice, 6, 7-20. Retrieved from http://nbuv.gov.ua/UJRN/efmapnp_2016_6_3 [in Ukrainian].
4. Kolisnyk, H. M. (2015). Prodovol’cha bezpeka Ukrainy ta osoblyvosti ii rozvytku [Food safety of Ukraine and peculiarities of its development]. Sotsial’no-ekonomichni problemy suchasnoho periodu Ukrainy - Socio-economic problems of the modern period of Ukraine, 5, 72-76. Retrieved from http://nbuv.gov.ua/UJRN/sepspu_2015_5_19 [in Ukrainian].
5. Tovarna struktura zovnishn’oi torhivli Ukrainy [Commodity structure of foreign trade of Ukraine]. ukrstat.gov.ua. Retrieved from http://www.ukrstat.gov.ua/operativ/operativ2018/zd/tsztt/tsztt_u/tsztt0918_u.htm [in Ukrainian].
6. Indeksy spozhyvchykh tsin na tovary ta posluhy u 2018 rotsi. [Consumer price indices for goods and services in 2018]. ukrstat.gov.ua. Retrieved from http://www.ukrstat.gov.ua/operativ/operativ2018/ct/is_c/isc_u/ isc2018m_u.html [in Ukrainian].
7. Zakon Ukrainy "Pro prodovol’chu bezpeku Ukrainy" [Law of Ukraine "On Food Safety of Ukraine"]. Retrieved from http://mediku.com.ua/zakon-ukrayini--pro-prodovolechu-bezpeku-ukrayini.html [in Ukrainian].
8. Osnovni pokaznyky sil’s’kohospodars’koi diial’nosti domohospodarstv u sil’s’kij mistsevosti u 2017 rotsi [Key Indicators of Agricultural Activity in Rural Households in 2017]. Retrieved from http://www.ukrstat.gov.ua/operativ/menu/menu_u/cg.htm [in Ukrainian].
Опубліковано
2019-03-31
Як цитувати
Череп, А., & Романова, А. (2019). ФОРМУВАННЯ ПРОДОВОЛЬЧОЇ БЕЗПЕКИ НА ЗАСАДАХ САМОЗАБЕЗПЕЧЕННЯ. Фінансові стратегії інноваційного розвитку економіки, (1 (41), 144-149. вилучено із https://journalsofznu.zp.ua/index.php/economics/article/view/283
Розділ
Управління проектами та фінансово-економічна безпека в умовах глобалізації