ТЕОРЕТИКО-МЕТОДИЧНІ ПІДХОДИ ДО КЛАСИФІКАЦІЇ КОНКУРЕНТОСПРОМОЖНОСТІ ТА ЇЇ ВПЛИВ НА НАЦІОНАЛЬНУ БЕЗПЕКУ ДЕРЖАВИ
Анотація
Встановлено, що для багатьох галузевих ніш актуальним є не лише питання зростання міжнародної конкуренції суб’єктів господарювання, але і зростання числа внутрішніх конкурентів, як результату впровадження ефективних процесів інноваційного характеру, модернізації, структурної перебудови бізнес-процесів. Доведено, що іншою визначальною тенденцією процесів конкуренції на рівні суб’єктів господарювання є високі темпи цифровізації економіки та технологічних змін, що реалізовуються через значне зменшення циклів впровадження інноваційних продуктів та суттєву зміну структури відносин між суб’єктами внаслідок запровадження цифрових платформ для продажу товарів і послуг та інших IT-технологій. Доповнено чинники формування конкурентоспроможності з урахуванням дії факторів на розподіл, використання ресурсів, які, в свою чергу, впливають на рівень конкурентоспроможності та національної безпеки України. Розширено класифікаційні ознаки факторів конкурентоспроможності, що дозволить визначити рівень конкурентоспроможності та основні проблеми діяльності, зміцнити конкурентні позиції на ринку, сформувати напрями покращення діяльності та конкурентні переваги з урахуванням національної безпеки держави. Виокремлено дві групи факторів, які в більшій мірі впливають на рівень конкурентоспроможності продукції і, як наслідок, рівень національної безпеки держави, що оцінити конкурентні можливості продукції, якість товару, рівень обслуговування клієнтів, можливості розвитку окремого підприємства в межах регіональної та національної безпеки держави. Розвинуто теорію про поділ факторів конкурентоспроможності на типи їх врахування, що підсилити вплив позитивних чинників та зменшити негативну дію окремих з них; дозволить планувати високий рівень конкурентоспроможності в заданому періоді задля забезпечення регіональної та національної безпеки держави.
Посилання
2. Yemelianova I.V. (2010). Classification of competitiveness factors of agricultural enterprises. «Chhid» – an analytical and informative magazine. No. 2(102). P. 20–23. Available: http://dspace.nbuv.gov.ua/handle/123456789/22025
3. Sokolovska A.M. (2001). Tax system of Ukraine: theory and practice of formation: monograph / A.M. Sokolovska. K. : NDFI. 346 p.
4. Survey on the Access to Finance of Enterprises in the euro area. October 2017 to March 2018. URL: https://www.ecb.europa.eu/pub/pdf/other/ecb.accesstofinancesmallmediumsizedenterprises201806.en.pdf?f710aadd09e7d0036678df8612df91041
5. Annual reporton European SMEs (2017/2018). Brussels, 20 Nov 2018. URL: https://ec.europa.eu/growth/smes/business-friendly-environment/performance-review_en#annual-report
6. World economic outlook (1997). International Monetary Fund. Washington, D.C. : The Fund. 223 p.
7. Dolzhanskyi I.Z. and Zahorna, T.O. (2006). Competitiveness of the enterprise : tutorial for universities K. : CEL. 384 p.
8. Lozynska I.V. (2014). Modern approaches to the formation of competitiveness of products in the field of meat and dairy cattle breeding. Business Inform. No. 4. P. 203–208.
9. Khomenko Ya. V., Reznikova O.S. (2013). Factors of competitiveness of metallurgical enterprises in the conditions of globalization. Academic Review. No. 2(39). P. 154–161. Available: http://nbuv.gov.ua/UJRN/ao_2013_2_22
10. Sokolovska A.M. (2010). Basics of tax theory : tutorial / A.M. Sokolovska. K. : Condor. 326 p.
11. Chernov V.V., Tiulenieva Yu.V. (2012). Approaches to the classification of factors affecting the competitiveness of the enterprise and their systematization. Modern problems of economy and entrepreneurship : collection. of science works. Issue 10. P. 297–302. Available: http://ela.kpi.ua/handle/123456789/4360
12. Varnalii Z.S. (2015). Competition and entrepreneurship : monograph. K. : Knowledge of Ukraine. 463 p.
13. Trubylyn A., (2002). Competitiveness – the main factor of effective production. APC: economy, management. No. 12, P. 39–46.
14. Fathutdynov R.A. (2000). Competitiveness: economy, strategy, management : tutorial for technical and economical specialties. K. : Condor. 312 p.