МОНІТОРИНГ РИНКУ ФАКТОРИНГУ В УКРАЇНІ - Сисоєв, О.В. (Фінансові стратегії інноваційного розвитку економіки, 2019)
У статті обґрунтовано важливість формування інституту факторингу в Україні, здійснено моніторинг ринку факторингу в Україні. Акцентовано увагу, що загальну систему регулювання ринку факторингових послуг України доцільно розглядати як певну варіацію секторної моделі, у складі якої є банківські установи та небанківські фінансові компанії, що надають факторингові послуги. Проаналізовано стан та тенденції щодо динаміки ринку факторингових послуг за двома секторами, акцентовано увагу на істотних коливаннях основих показників ринку факторингових послуг, зокрема показників частки факторингу у ВВП та частки факторингу в дебіторській заборгованості, відмінностях показників національного ринку факторингових послуг порівняно із зарубіжними країнами. Зроблено висновок, що в банківському секторі переважає внутрішній факторинг, наявні коливання процентних доходів, що зокрема зумовлено зменшенням обсягів таких операцій. Найбільш затребуваним факторинг є в таких галузях, як будівництво та сфера послуг. Ефективна взаємодія з факторинговими компаніями сприяє покращенню фінансового благополуччя суб’єктів господарювання, забезпеченню їх надійності, зокрема за рахунок зменшення дебіторської заборгованості. Розроблено рекомендації підвищення прозорості та доступності інформації щодо банківського та небанківського секторів ринку факторингу в Україні.