ПІДВИЩЕННЯ КОНКУРЕНТОСПРОМОЖНОСТІ ПІДПРИЄМСТВ ЯК ПЕРЕДУМОВА ЗРОСТАННЯ ЕКОНОМІЧНОЇ БЕЗПЕКИ В УМОВАХ ЦИФРОВІЗАЦІЇ ЕКОНОМІКИ - Огренич, Ю.О.; Кузьменко, В.П. (Фінансові стратегії інноваційного розвитку економіки, 2024)
У статті визначено, що в умовах змінності ринкового середовища важливим питанням для підприємств є формування конкурентних переваг. Встановлено, що підвищення конкурентоспроможності підприємств забезпечить не лише покращення ефективності роботи, але й зростання економічної безпеки. Проведено дослідження підходів вчених до визначення поняття конкурентоспроможності. За результатами дослідження виокремлено підходи до визначення сутності економічної безпеки. Проведено аналіз показників конкурентоспроможності та економічної безпеки на прикладі підприємства ТОВ «Щедро». Встановлено, що конкурентоспроможність виступає як один із чинників впливу на стан економічної безпеки підприємства. Досліджено індекс конкурентоспроможності країн ЄС та України. Визначено проблеми конкурентоспроможності та економічної безпеки підприємств України. Виокремлено напрями цифровізації підприємств, що сприятиме підвищенню конкурентоспроможності. Запропоновано пропозиції до підвищення конкурентоспроможності підприємств як складової економічної безпеки, а саме: заключення договорів з новими постачальниками; збільшення асортименту продукції; зниження витрат на виробництво продукції шляхом застосування інноваційних технологій; підвищення кваліфікації робітників підприємства; інвестиції в розробку нових продуктів; автоматизація бізнес-процесів; дослідження досвіду іноземних підприємств; розширення ринків збуту продукції; впровадження програмного забезпечення; якісний менеджмент; вдосконалення кадрової політики; розширення асортименту продукції. Визначено інструменти підвищення конкурентоспроможності, що дозволить сформувати конкурентні переваги, сприятиме покращенню економічної безпеки та, як результат, підвищенню прибутковості функціонування. Серед інструментів підвищення конкурентоспроможності визначено: стратегічні партнерства; міжнародна маркетингова кампанія; гнучкі виробничі процеси; рекламні кампанії; навчання та тренінги.