ФОРМУВАННЯ ТА РЕАЛІЗАЦІЯ ІННОВАЦІЙНОГО ПОТЕНЦІАЛУ ТОВ «НОВА ПОШТА» - Череп, А.В.; Кармазіна, В.С. (Фінансові стратегії інноваційного розвитку економіки, 2024)
У статті розглянуто сутність інноваційної діяльності та проаналізовано необхідність акцентованості підприємництва на активізації розвитку в межах науково-технічного прогресу та цифровізації послуг. Виявлено основні аспекти управління, здатні призвести до успішної реалізації інновацій в компаніях. Проаналізовано актуальний стан розвитку ТОВ «Нова Пошта» як лідера сфери логістики та вантажних перевезень на вітчизняному ринку. Досліджено інноваційні термінали компанії, котрі вже функціонують або перебувають на стадії будівництва, а також новітні рішення, наприклад Київського інноваційного терміналу. Проведено оцінку динаміки оборотних і необоротних коштів ТОВ «Нова Пошта», достатності нерозподіленого прибутку для покриття власних потреб та направлення коштів на розвиток в умовах повномасштабної російсько-української війни, а також описано майновий стан компанії. Досліджено платформу відкритих інновацій «NovaTech», яка почала функціонування у поточному 2023 році, в тому числі описано компанії, які є партнерами (торгові марки) з інноваційної галузі. Власні розрахунки ліквідності та платоспроможності надали оцінку фінансової стійкості ТОВ «Нова Пошта», а оцінка імовірності банкрутства за допомогою моделей Е. Альмана, О. Терещенка, Р. Ліса зафіксувала низький рівень ризику та періоду 2019-2022 рр. Наостанок, сформульовано антикризові заходи, які суб’єкт господарювання може взяти до уваги у першу чергу. Запропоновано новітнє рішення формування нового виду комунікації із технологічними парками України, які у наш час мають державну фінансову підтримку та є магнітом для інвестицій, здатні швидко згенерувати інновації, які підвищать конкурентоспроможність підприємства, включеного у потенційну співпрацю із технопарком.