ВПЛИВ ЦИФРОВІЗАЦІЇ НА ФІНАНСОВО-ЕКОНОМІЧНУ БЕЗПЕКУ ПІДПРИЄМСТВ ТА НАЦІОНАЛЬНУ БЕЗПЕКУ ДЕРЖАВИ - Череп, О.Г.; Гудков, Д.Р. (Фінансові стратегії інноваційного розвитку економіки, 2024)
Обґрунтовано доцільність переходу економіки на сучасні інноваційні цифрові технології, оскільки їх впровадження позитивно впливає на ефективність діяльності суб’єктів господарювання, розвиток бізнесу, фінансово-економічну та національну безпеку України. Зазначено, що цифровізація суттєво трансформує функціонування підприємств, а її вплив відчутний на рівні фінансово-економічної та національної безпеки держави. Доведено, що саме цифрові технології не лише прискорюють та оптимізують економічні процеси, але й створюють нові можливості та виклики. Зазначено, що важливим аспектом є розуміння позитивного впливу на підприємства та національну безпеку, що робить дослідження цифровізації актуальним завданням. Детально розглянуто різні аспекти впливу цифровізації на фінансово-економічну та національну безпеку України. Зокрема, освітній аспект, кібербезпека, покращення співпраці з урядом, аналіз витрат та ризиків, підвищення конкурентоспроможності та інноваційності, а також соціальний вплив. Зазначено, що цифровізація вносить важливі переваги, але також приносить і ризики. Зокрема, розглядаються питання кібербезпеки та недоліки, які можуть виникнути при несвоєчасному або неадекватному впровадженні цифрових технологій. Розширено теоретико-методичні підходи до встановлення взаємозв’язків між процесами цифровізації економіки, кібербезпеки, фінансово-економічної та національної безпеки через призму реформування освітньої складової та впровадження новацій в даний процес. Визначено, що саме таке поєднання дозволяє не лише виявити ризики зниження ефективності діяльності суб’єктів господарювання, а й підвищити показники продуктивності праці, рентабельності виробництва, конкурентоспроможності, продукції, підприємств та економіки на засадах впровадження цифрових інновацій. Саме використання цифрових технологій дає доступ до нових фінансових інструментів, що забезпечить прозорість бізнесу та можливість отримання інвестицій в інноваційний розвиток всіх сфер діяльності та економіки в цілому, що позитивно буде впливати на фінансову-економічну безпеку суб’єктів господарювання та національну безпеку України. Доведено, що в умовах глобалізації, інтернаціоналізації бізнесу впровадження цифрових технологій дозволяє отримувати конкурентні переваги не лише суб’єктам господарювання економіки, але і працівникам у сфері інформаційних технологій і інновацій. Впровадження цифрових технологій сприяє розвитку національної освіти, а також надає доступ до отримання додаткових компетентностей вітчизняними студентами та науковцями в закладах вищої освіти інших країн, що позитивно буде впливати на соціально-економічну безпеку в державі. Обґрунтовано, що цифровізація забезпечує переваги в сфері кібербезпеки та забезпечує доступність співпраці громадян і суспільства з урядом з метою формування інвестиційної стратегії, стратегії кіберзахисту цифрових активів, зниження кібершпигунства, що позитивно впливатиме на міжнародне співробітництво.