БАЧЕННЯ ПРОЄКТУ МОДЕЛЮВАННЯ ІНФОРМАЦІЙНОЇ ПРОЗОРОСТІ САЙТІВ ЗАКЛАДІВ ВИЩОЇ ОСВІТИ - Кучерова, Г.Ю.; Гончаренко, Ю.В.; Лось, В.О. (Фінансові стратегії інноваційного розвитку економіки, 2022)
Відкритість усіх напрямів діяльності суб’єктів господарювання, забезпечення вільного доступу зацікавлених осіб до результатів діяльності, повнота розкриття інформації онлайн, формують підстави для прийняття рішень суб’єктами щодо подальшої взаємодії. Тому одним з ключових завдань сьогодення є розробка сучасних підходів, моделей та методів дослідження інформаційної прозорості, як феномену, що є витоком сучасних реформ, діджиталізації, концепцій корпоративного управління, інформаційного суспільства, соціальної відповідальності, вимог якості та доступності освіти. Стаття присвячена обґрунтуванню бачення проекту моделювання інформаційної прозорості сайтів вітчизняних закладів вищої освіти. У ході дослідження використано методи проектного менеджменту, обґрунтування, фінансового аналізу, синтезу, узагальнення, графічний. Авторами запропоновано концепцію моделювання інформаційної прозорості закладів вищої освіти онлайн в умовах цифровізації економіки. В основу концепції покладено принципи та положення стратегії розвитку відкритого інформаційного суспільства, соціальної відповідальності, корпоративного управління, сучасних реформ освітнього простору та сучасних вимог до забезпечення якості вищої освіти, тенденцій цифровізації соціально- економічних процесів. Науковий результат представляє комплексне бачення проекту, головна ідея якого полягає у забезпеченні інформаційної прозорості закладів вищої освіти онлайн засобами моделювання та проектного менеджменту. Практичне значення реалізації бачення проекту полягає в обґрунтуванні напрямів змін параметрів (контент, структура тощо) сайтів закладів вищої освіти на основі даних моделювання поведінки стейкхолдерів, оцінювання забезпечення інформаційної прозорості діяльності закладів вищої освіти, їх конкурентних переваг, дослідження юзабіліті сайтів, якості освітніх послуг в умовах дії карантинних обмежень. Перспективою дослідження є реалізації визначених напрямів моделювання інформаційної прозорості закладів вищої освіти онлайн.