МУЗИЧНИЙ ДИСКУРС УКРАЇНСЬКИХ КОМПОЗИТОРІВ У КОНТЕКСТІ НАЦІОНАЛЬНОЇ КУЛЬТУРИ - Білозуб, Л. М. (Педагогічні науки: теорія та практика, 2017)
У статті розглянуто музичний дискурс творів українських композиторів. Розкрито термін «дискурс» у взаємозв’язку з такими категоріями, як: «текст», «мова». Визначено дискурс як один із видів комунікативно- мовленнєвої діяльності в націокультурному контексті, у якому загальноприйнятим уважається розуміння процесів створення, відтворення і сприйняття музики як розумової діяльності людини. Підкреслено, що поняття «музичний дискурс» у музично-історичному пошуку дало змогу дистанціюватися від простої констатації емпіричних фактів і піднятися до розуміння причинно-наслідкових зв’язків у композиторсько- виконавській музичній діяльності.