ФУНКЦІЇ АНТРОПОНІМІВ У ЛІТЕРАТУРНИХ ТВОРАХ ШКІЛЬНОЇ ПРОГРАМИ: СТАРШІ КЛАСИ - Івахно, Н. О. (Педагогічні науки: теорія та практика, 2020)
Антропоніми є найбільш кількісною групою літературних онімів, яка відіграє істотну функціональну роль у художньому тексті. Проблема вивчення антропонімів як одного з важливих складників твору досить актуальна, оскільки дослідження власних назв тісно пов’язане, насамперед, з образним наповненням, сюжетними, композиційними, жанровими та стильовими особливостями тексту, а також дає змогу глибше проаналізувати його на всіх структурних рівнях. Поглиблене дослідження із власними найменуваннями людей у процесі ґрунтовного дослідження літературного твору потребує спеціальної розробки. Статтю присвячено загальному огляду шкільного вивчення антропонімів у творах української літератури, передбачених навчальною програмою для аналізу в старших класах загальноосвітніх шкіл. Описано погляди дослідників на літературно-художню антропоніміку як особливу галузь ономастики, яка вивчає все різноманіття власних найменувань людей у художній літературі, та наведено різні думки щодо властивостей антропонімів у творах українських письменників. Визначено основні функціональні можливості особових імен, прізвищ та прізвиськ, а також продемонстровано їх на матеріалі літературних антропонімів художніх текстів, рекомендованих для вивчення в старших класах загальноосвітніх шкіл, зокрема детально проаналізовано найбільш продуктивні функції літературно-художніх антропонімів такі, як номінативну, характеристичну, символічну, сюжетно-композиційну, хронотопну, образну, жанрову та стильову. Проаналізовано зв’язок антропонімів з елементами сюжетного, композиційного, часопросторового, образного, жанрового та стильового рівнів літературного твору. Продемонстровано поглиблене вивчення антропонімів у процесі аналізу сюжетно-композиційної, хронотопної організації, характеристики образів-персонажів, дослідженні жанрових та стильових особливостей на матеріалі конкретних прозових текстів для старших класів загальноосвітніх закладів.