НАВЧАННЯ ЧЕРЕЗ ЗМІСТ - Теклюк, Г. П. (Педагогічні науки: теорія та практика, 2020)
Останнім часом навчання на основі змісту як засіб розвитку мовних здібностей стає все більш популярним. Воно має тісні зв’язки з проектною роботою, навчанням на основі завдань і цілісним підходом до викладання мови й стало особливо популярним у секторі середньої освіти державних шкіл (11–16 років). Навчання через зміст робить головний наголос на темі уроку. Під час заняття учні зосереджені на тому, щоб про щось дізнатися. Це може бути будь-що, що їх цікавить, від серйозної наукової теми до інформації про улюблену кінозірку або навіть останні новини чи пісня. Вони дізнаються про цю тему, використовуючи іноземну мову, а не рідну як інструмент для розвитку знань, і так вони розвивають свої знання з іноземної мови. Уважається, що це більш природний спосіб розвитку мовних здібностей, який схожий на те, як ми спочатку вивчаємо свою першу мову. У статті зазначається, що навчання через зміст може зробити вивчення мови більш захопливим і мотивуючим. Учні використовують мову для досягнення реальної мети, що робить їх більш незалежними та впевненими в собі. Студенти також можуть розвивати набагато ширші знання про світ за допомогою навчання через зміст, що сприяє вдосконаленню й задоволенню загальних освітніх потреб. Цей метод також дуже популярний серед викладачів EAP (англійська мова для академічних цілей), оскільки допомагає студентам розвивати важливі навчальні навички, такі як ведення нотаток, узагальнення та виділення ключової інформації з текстів. Також досліджено, що інформація з різних джерел, оцінка та реструктуризація цієї інформації допомагають студентам сформувати дуже цінні навички мислення, які потім можуть бути застосовані під час вивчення інших предметів. Використання групової роботи дає студентам змогу розвинути свої навички спільної роботи, які можуть мати велику соціальну цінність. Зазначено, що, оскільки навчання через зміст явно не зосереджується на вивченні мови, деякі студенти можуть відчувати розгубленість або навіть думати, що вони не вдосконалюють свої мовні навички. У такому разі варто дати учням певні види мовно-орієнтованих вправ, які допоможуть привернути увагу до мовних явищ і закріпити складну лексику чи граматичні моменти. Підсумовано, що увага до змісту навчання під час вивчення мови викликає зацікавленість в учнів і мотивує їх. Вони розуміють актуальність того, що вони вивчають, і що мова є засобом навчання.