КРИТЕРІЇ ТА ПОКАЗНИКИ СФОРМОВАНОСТІ КУЛЬТУРИ БЕЗПЕКИ ПРОФЕСІЙНОЇ ДІЯЛЬНОСТІ МАЙБУТНІХ ІНЖЕНЕРІВ З ОХОРОНИ ПРАЦІ - Абільтарова, Е. Н. (Педагогічні науки: теорія та практика, 2020)
У статті представлені результати систематизації, узагальнення та аналізу літературних джерел щодо видів критеріїв і показників оцінювання тих чи інших параметрів у процесі емпіричних досліджень. Автор роботи наголошує на важливості та необхідності обґрунтування критеріїв і показників сформованості культури безпеки професійної діяльності. Здійснено термінологічний аналіз поняття «критерій», надано власне визначення поняття «критерії сформованості культури безпеки професійної діяльності». Встановлено критерії сформованості культури безпеки професійної діяльності у майбутніх інженерів з охорони праці: мотиваційно-ціннісний, інтелектуально-когнітивний, діяльнісно-поведінковий, суб’єктно-рефлексивний. Визначено показники сформованості культури безпеки професійної діяльності для кожного критерію. Мотиваційно-ціннісний критерій виражається в ціннісному ставленні до власного здоров’я та життя, позитивному ставленні до вимог охорони праці та прагненні до їх виконання та дотримання, орієнтованості на взаємодію та партнерство в сфері розвитку усвідомленої культури безпеки у працівників. Інтелектуально-когнітивний критерій відображає ступінь інтелектуального розвитку особистості студента і системи працеохоронних знань. Діяльнісно-поведінковий критерій виражає стан системи отриманих працеохоронних умінь, що є результатом формування культури безпеки професійної діяльності майбутніх інженерів з охорони праці. Суб’єктно-рефлексивний критерій свідчить про сформованість у майбутніх інженерів з охорони праці професійно-особистісних якостей і здібностей, що підвищують рівень культури безпеки професійної діяльності. Зроблено висновок про необхідність подальшого проведення дослідження щодо визначення рівнів сформованості та вибору доступних діагностуючих методик, що сприяють якісному і прозорому здійсненню контролю навчальних досягнень учнів.