ПЕДАГОГІЧНІ УМОВИ ФОРМУВАННЯ ГЕНДЕРНОЇ КОМПЕТЕНТНОСТІ МАЙБУТНІХ УЧИТЕЛІВ - Ремньова, А. Г. (Педагогічні науки: теорія та практика, 2020)
Стаття присвячена одній із актуальних проблем підготовки майбутніх учителів – формуванню гендерної компетентності, яка є важливим складником їхньої професійної підготовки. Подано короткий аналіз наукових досліджень щодо проблеми впровадження гендерного підходу в систему освіти й гендерного виховання учнівської молоді. Окреслено коло проблем з гендерної проблематики, які є предметом наукових пошуків вітчизняних учених. У статті проаналізовано сутність понять «гендер» і «гендерна компетентність» із різних наукових позицій, акцентовано увагу на психолого-педагогічних аспектах цих категорій. Підкреслено, що поняття «гендер» є соціально-демографічною категорією, яка з’явилася для визначення саме соціальних, а не біологічних відмінностей між чоловіками і жінками. Доведено, що подолання гендерних стереотипів у майбутніх учителів і в учнів сприятиме вихованню моральних норм рівності, рівноправності, поваги до осіб як жіночої, так і чоловічої статі, формуванню вільної особистості. Досліджено сутнісні характеристики поняття «гендерна компетентність», обґрунтовано думку, що оволодіння гендерною компетентністю є не тільки однією з умов успішної соціалізації особистості, а й умовою професійного розвитку майбутнього вчителя. Проаналізовано структуру гендерної компетентності майбутніх учителів, яка складається з чотирьох компонентів: когнітивного, емоційно-ціннісного, мотиваційного, організаційно-технологічного. Подано аналіз результатів дослідження щодо сформованості гендерної компетентності в студентів 1–2-х курсів НПУ імені М.П. Драгоманова відповідно до визначених компонентів. Обґрунтовано педагогічні умови формування гендерної компетентності майбутніх педагогів, які дадуть їм змогу не тільки поглибити теоретичні знання з гендерної проблематики, а й здійснювати аналіз гендерних проблем і сформувати практичні навички й уміння організації освітнього процесу на засадах гендерної рівності. Упровадження зазначених педагогічних умов у підготовку майбутніх учителів сприятиме розвитку їхньої професійної майстерності.