АНАЛІЗ РЕЗУЛЬТАТІВ КОНСТАТУВАЛЬНОГО ЕТАПУ ПЕДАГОГІЧНОГО ЕКСПЕРИМЕНТУ ЩОДО ВПРОВАДЖЕННЯ МОДЕЛІ ПІДГОТОВКИ БАКАЛАВРІВ ІЗ КІБЕРБЕЗПЕКИ В УМОВАХ ОСВІТНЬО-ЦИФРОВОГО СЕРЕДОВИЩА - Самойленко, О. О. (Педагогічні науки: теорія та практика, 2020)
У статті представлено аналіз результатів констатувального етапу педагогічного експерименту щодо впровадження моделі підготовки бакалаврів з кібербезпеки в умовах освітньо-цифрового середовища. Визначена основна мета експерименту – перевірка експериментальної моделі підготовки бакалаврів з кібербезпеки в умовах освітньо-цифрового середовища. Зазначено, що проведення експериментальної роботи включало такі послідовні дії: відбір контрольних та експериментальних груп і їх перевірка на однорідність; розроблення методичного інструментарію для оцінювання за критеріями й показниками наявного рівня сформованості знань, умінь, навичок бакалаврів з кібербезпеки, що відображають рівень готовності бакалавра до професійної діяльності; визначення й констатація рівня сформованості готовності бакалаврів з кібербезпеки до професійної діяльності в умовах освітньо-цифрового середовища; упровадження авторської моделі й технології підготовки бакалаврів з кібербезпеки в умовах освітньо-цифрового середовища; порівняння показників рівня сформованості готовності бакалаврів з кібербезпеки до професійної діяльності після впровадження авторських розробок; кількісний і якісний аналіз динаміки розвитку рівня сформованості готовності бакалаврів з кібербезпеки до професійної діяльності; узагальнення й висновок про ефективність і результативність запропонованих авторських розроблень, які характеризуються взаємозв’язком залежних і незалежних змінних (методів, засобів навчання й результатів у фіксованих умовах тощо). На основі окреслених критеріїв готовності бакалаврів з кібербезпеки до професійної діяльності в умовах освітньо-цифрового середовища (мотиваційний, інтеграційний, діяльнісно-операційний і творчий) і рівнів (початковий, середній, достатній і високий) сформованості готовності бакалаврів з кібербезпеки до професійної діяльності здійснювалася перевірка стану готовності бакалаврів з кібербезпеки до професійної діяльності в умовах освітньо-цифрового середовища. Отримані результати підлягають педагогічному аналізу.