СТРАТЕГІЇ СТУДЕНТСЬКО-ОРІЄНТОВАНОГО ПІДХОДУ В ПРОЦЕСІ ВИКЛАДАННЯ МОРСЬКОЇ АНГЛІЙСЬКОЇ МОВИ - Тимофєєва, О. Я.; Константинова, Т. М. (Педагогічні науки: теорія та практика, 2020)
У статті розглядається студентсько-орієнтовний підхід до навчання як складник комунікативного підходу в процесі вивчення морської англійської мови. Сучасна морська галузь вимагає від майбутніх моряків наявності певного набору софт («м’яких») навичок. Комунікативний підхід у процесі навчання морської англійської мови вважається найбільш гідним і доречним. Він дає можливості для розвитку цих навичок. Висвітлюються необхідні навички та можливості використання зазначеного підходу. Дослідження базується на фундаментальних ідеях і принципах студентсько-орієнтовного підходу, таких як індивідуалізація, гуманізація, диференціація навчання та особистісний розвиток. Студентсько-орієнтовний підхід відображає деякі ідеї соціального конструктивістського погляду, відзначає активність і важливість спільнот у процесі навчання комунікації та вивчення іноземної мови. Розкрито поняття «навчальна ситуація». Воно включає цілі, засновані на стандартах вивчення мов, множині інтелекту, афективний фільтр, мозкові стратегії як частини соціокультурної теорії. Отже, такий підхід дає змогу викладачам чи інструкторам обирати форми та методи навчання на різних рівнях і з різними початковими даними курсантів чи студентів. Для покращення вихідних результатів навчання використовується принцип вибірковості навчального контексту й форми тем, що вивчаються. Автори представляють приклади практичного застосування такого підходу на заняттях з морської англійської мови. У дослідженні надаються такі завдання: «Вирішити проблему», «Така сама проблема», «Падіння з довірою», «Розкажіть кілька історій», «Спільний діалог» або «Спільна історія» та завдання мозаїчного («пилка») типу для розвитку чотирьох мовленнєвих навичок. Особлива увага приділяється роботі в команді й особистій відповідальності, а також різним формам групової роботи з метою співпраці. Такі методи студентсько-орієнтованого підходу як ситуативне навчання, проблемне та проектне навчання тощо, уважаються продуктивними й відповідають навчальній меті, кінцевим цілям процесу навчання морській англійської мови.