ВИМОГИ ДО ПРОФЕСІЙНО-ПЕДАГОГІЧНОЇ КОМПЕТЕНТНОСТІ КАР’ЄРНИХ РАДНИКІВ ТА ЕДВАЙЗЕРІВ В УКРАЇНСЬКИХ ЗАКЛАДАХ ОСВІТИ - Толочко, С. В. (Педагогічні науки: теорія та практика, 2020)
У статті здійснено структурно-системний аналіз визначення змісту, форм, методів і засобів формування професійно-педагогічної компетентності за класифікаційними ознаками професіограм викладачів у післядипломній педагогічній освіті, зокрема кар’єрних радників та едвайзерів, концептуалізовано функції, принципи і технології їх підготовки зі сформованою компетентністю синергізму становлення і розвитку. Проаналізовано чинні нормативно-правові документи в галузі освіти та професійної орієнтації населення, як-от: постанови Кабінету Міністрів України «Про затвердження Концепції державної системи професійної орієнтації населення», «Про затвердження Порядку реєстрації, перереєстрації безробітних та ведення обліку осіб, які шукають роботу», Концепція реалізації державної політики у сфері реформування загальної середньої освіти «Нова українська школа» на період до 2029 року. Означено й конкретизовано здатності, здібності, уміння, компетенції як складники професійно-педагогічної компетентності кар’єрних радників закладів загальної середньої та едвайзерів закладів вищої освіти. Підсумовано, що актуалізація появи посади кар’єрного радника зумовлена необхідністю ознайомлення учнівської молоді із сучасними й майбутніми професіями відповідно до галузей наукового знання; наданням інформації про регіональні, національні і світові ринки праці, вимогами роботодавців до працівників різних рівнів і кваліфікацій, репрезентацією закладів освіти державної й недержавної форм власності, необхідністю проведення психолого-соціологічного тестування з виявлення індивідуально- психологічних особливостей учнів, інтересів, нахилів, здібностей, бажання здобувати знання, стану здоров’я. Зазначено, що едвайзер – викладач випускової кафедри, який виконує функції консультанта з академічних питань, сприяє вибору освітньої траєкторії, освоєнню освітньо-професійної програми в період усього навчання, допомагає у виборі необхідної кількості обов’язкових і елективних дисциплін, які відображаються в індивідуальному плані студента.