ВПЛИВ МІЖНАРОДНИХ АСОЦІАЦІЙ НА РОЗВИТОК СОЦІАЛЬНО-ПЕДАГОГІЧНОЇ РОБОТИ В УКРАЇНІ - Гладиш, М. О. (Педагогічні науки: теорія та практика, 2020)
У статті розглянуто міжнародний та український розвиток соціальної роботи і соціальної освіти у ХХІ ст. Проаналізовано діяльність найбільш впливових міжнародних організацій у соціальній сфері та вплив діяльності міжнародних асоціацій на розвиток соціальної роботи та соціальної педагогіки в Україні. Охарактеризовано діяльність міжнародних асоціацій, таких як: Міжнародна рада соціального забезпечення, Міжнародна асоціація шкіл соціальної роботи, Міжнародна федерація соціальних працівників, Європейська асоціація шкіл соціальної роботи. Зазначено, що найбільш впливовою є Міжнародна рада соціального забезпечення, структурні підрозділи якої займаються збором і поширенням інформації, проведенням досліджень соціальних проблем та їх аналізом, підготовкою, проведенням семінарів і конференцій, вживають заходів щодо зміцнення неурядових організацій. Виявлено, що значний вплив на навчання та підготовку фахівців з соціальної роботи в усьому світі здійснює Міжнародна асоціація шкіл соціальної роботи. Асоціація сприяє розвитку освіти в сфері соціальної роботи в усьому світі, розробляє стандарти для підвищення якості освіти в цій галузі, підтримує інтеграційні процеси, інтернаціональний обмін, здійснює спільні дослідження з питань соціальної роботи в освіті. Однією із неурядових організацій, яка впливає на розвиток соціально- педагогічної роботи в Україні, є Європейська асоціація шкіл соціальної роботи. Асоціація об’єднує навчальні заклади (школи, університети, інші вищі навчальні заклади) та здійснюють підготовку фахівців соціальної роботи, сприяє розвитку соціально-педагогічної роботи по всій Європі, розробляє стандарти для підвищення якості соціальної роботи та здійснення освіти її фахівців, заохочує міжнародний обмін, забезпечує форуми для обміну дослідженнями в галузі освітньої діяльності. Розкрито діяльність Міжнародної федерації соціальних працівників, яка здійснює підтримку фахівців соціальної сфери в питаннях створення необхідних умов праці, норм етики, участі у формуванні соціальної політики, освіти майбутніх соціальних працівників. Важливим завданням федерації є удосконалення соціальної роботи як професії, підтримка національних асоціацій у питаннях соціального планування, розширення контактів, обміну досвідом соціальних працівників різних країн.