НЕГАТИВНІ НАСЛІДКИ БУЛІНГУ В ОСВІТНЬОМУ СЕРЕДОВИЩІ - Фомічова, О. В. (Педагогічні науки: теорія та практика, 2020)
У статті основна увага приділяється дослідженню проблеми негативних наслідків булінгу в освітньому (читай шкільному) середовищі. Коротко акцентується увага на актуальності вивчення як загальних проблем, пов’язаних із булінгом, у світлі сучасних динамічних змін, які з неминучістю впливають на трансформацію усталених моделей суспільних взаємовідносин, так і безпосередньо проблем щодо негативних наслідків досліджуваного явища. Звертається увага, що, незважаючи на той факт, що сьогодні вже зроблено початкові кроки на шляху до розбудови ефективної протидії булінгу в Україні, рівень безпеки в шкільному середовищі є далеким від досконалого. Здійснюється детальний огляд шкоди психічному та фізичному здоров’ю жертви відносин третирування і цькування як особи, що зазнає найбільший рівень суспільної шкоди (небезпеки) від булінгу. Аналізуються різні підходи вчених-фахівців, які досліджували окреслену проблему, стосовно виокремлення конкретних негативних наслідків для жертви та їх типізації, наголошується на катастрофічному характері окремих наслідків для особи потерпілого (жертви). Звертається увага на наявність значного ступеня шкоди не лише для жертви, а й для всіх учасників взаємовідносин булінгу (хоча, безумовно, і в меншому обсязі). Зокрема, обґрунтовується наявність негативних наслідків для самого кривдника (агресора) та інших учасників булінг-структури (спостерігачів, учителів). Окрема увагу приділяється шкідливому впливу не лише для учасників булінгу на особистісному рівні, а й наявності негативних наслідків для самого колективу, у якому має місце прояв булінгу, і суспільству загалом. Відстоюється позиція щодо необхідності радикальної зміни в профілактичних і терапевтичних стратегіях, які зазвичай призначаються особам, котрі зазнають травлю щодо себе, у бік більшої уваги до жертви знущань з метою зменшення тягаря булінг-віктимізації, як забезпечення невід’ємного права особистості на гідне життя, так і для нормалізації соціалізації особи для потреб суспільства загалом. На основі проведеного аналізу виокремлюється перелік негативних наслідків булінгу в освітньому середовищі стосовно кожного з учасників взаємовідносин булінгу, соціальної групи, у якій булінг має прояв, і суспільства загалом.