ШЛЯХИ ПІДВИЩЕННЯ МОТИВАЦІЇ СТУДЕНТІВ ПІД ЧАС ВИВЧЕННЯ АНГЛІЙСЬКОЇ МОВИ СТУДЕНТАМИ СХІДНОУКРАЇНСЬКОГО НАЦІОНАЛЬНОГО УНІВЕРСИТЕТУ ІМЕНІ ВОЛОДИМИРА ДАЛЯ ПІД ЧАС ДИСТАНЦІЙНОГО НАВЧАННЯ - Бєловецька, Л. Е. (Педагогічні науки: теорія та практика, 2020)
Представлені різні погляди на важливість мотивації в процесі навчання. Розглянуто види мотивації, визначено їх взаємозв’язок із процесом навчання. Теоретичні та експериментальні дослідження проблеми мотивації показують, що мотивація відіграє вирішальну роль у навчанні іноземної мови. Аналіз проводився в письмовому опитуванні з різних мотивів вивчення англійської мови у CНУ ім. В. Даля під час дистанційного навчання. У дослідженні взяли участь 604 учасники. Вік студентів, які навчались, щоб здобути першу вищу освіту, становив від 17 до 20 років. Дослідження проводили протягом періоду дистанційного навчання через карантинні заходи COVID-19. Дослідження засноване на сучасних наукових публікаціях, представлених міжнародними дослідниками, присвяченими проблемам мотивації вивчення англійської мови під час карантину. Визначено проблеми та потенційні шляхи вдосконалення знань студентів з англійської мови в цьому контексті. За результатами було встановлено, що під час вивчення англійської мови внутрішні мотиви студентів переважають над зовнішніми. Встановлено, що мотиви, інтереси та соціальний статус студента, а також різні ситуації взаємозалежні та становлять гармонійну єдність особистості. Визначено шляхи підвищення мотивації вивчення англійської мови під час дистанційного навчання на прикладі студентів Східноукраїнського національного університету імені Володимира Даля. Було виявлено, що 25% респондентів вивчають англійську мову, щоб отримати залік, інші 32% вивчають англійську, щоб пройти зовнішнє незалежне оцінювання, щоб вступити на рівень магістра, 16% респондентів вважають, що мотив пошуку престижної роботи та кар’єрне зростання є важливим, 9% студентів вивчають англійську для виконання завдань, близько 6% висувають мотив розуміння наукових текстів, 3% вважають, що вивчення іноземної мови необхідно для обміну інформацією між однолітками, друзями, знайомими, 2% студентів вбачають мету вивчення мови у продовженні навчання за кордоном; 2% – тому що англійська мова є обов’язковим предметом в університеті, 2% – студенти мають особливий інтерес до вивчення іноземних мов.