БЕЗПЕКА ОСВІТНЬОГО СЕРЕДОВИЩА: ФАХОВІ КОМПЕТЕНТНОСТІ МАЙБУТНЬОГО ВИКЛАДАЧА ЩОДО ПРОТИДІЇ БУЛІНГУ - Голованова, Т. П. (Педагогічні науки: теорія та практика, 2020)
У статті представлено взаємозв’язок понять «безпека освітнього середовища», «загальні компетентності», «булінг». Зазначено актуальність та ризики безпеки освітнього середовища в сучасних умовах українського суспільства. Теоретичні основи дослідження ключових понять розкриваються через концепти: безпека, освітнє середовище, гендерні стереотипи, онлайн-опитування, фахові компетентності, критерії підготовки. Досвід центру гендерної освіти Запорізького національного університету показав, що ця проблема має три аспекти: гендерний, психолого- педагогічний, правовий. Гендерний аспект розкривається через дослідження впливу стереотипів на сприйняття ситуації булінгу різними групами учасників освітнього процесу. Проаналізовано результати дослідження стану булінгу в студентському середовищі. Визначався вплив гендерних стереотипів дівчат і юнаків на поведінку в ситуації булінгу: процедура зводилася до вибору старшокласниками, студентами, вчителями, викладачами вищої школи різних варіантів відповідей. Результати проведеного дослідження дали змогу зробити висновок про вплив гендерних стереотипів на поведінку юнаків і дівчат у ситуації булінгу (студентами, вчителями, викладачами вищої школи) різних варіантів відповідей. Так, 40,9% опитаних вчителів шкіл вважають, «якщо хлопець у ситуації цькування звертається по допомогу до батьків, вчителів, психолога, то його вважають, серед інших відповідей, «слабаком»: студенти – 26,3%; вчителі шкіл – 40,9%; викладачі вишу – 15.4%; практичні психологи та соціальні педагоги освітніх закладів міста – 12,5%. Процес формування фахових компетентностей майбутніх викладачів було реалізовано через розроблену програму магістерського дослідження. Важливим завданням цього дослідження було розробка критеріїв дослідження. На подальше вивчення чекають питання розробки діагностики оцінювання роботи педагогічних працівників щодо створення безпечного освітнього середовища.