ОСОБЛИВОСТІ ПЕРЕКЛАДАЦЬКОЇ ПРАКТИКИ ЯК ФОРМИ ОРГАНІЗАЦІЇ НАВЧАННЯ СТУДЕНТІВ ЗАКЛАДУ ВИЩОЇ ОСВІТИ ТЕХНІЧНОГО СПРЯМУВАННЯ - Матвіїв-Лозинська, Ю. О. (Педагогічні науки: теорія та практика, 2020)
У статті проаналізовано процес проходження перекладацької практики як форми організації навчання студентів за освітньо-кваліфікаційним рівнем «Бакалавр». Висвітлено особливості організації перекладацької практики для студентів четвертого курсу спеціальності «Міжнародні відносини, суспільні комунікації та регіональні студії» Інституту гуманітарних та соціальних наук закладу вищої освіти технічного спрямування. Наголошено на важливості отримання практичного досвіду студентами на основі набутих у процесі теоретичного навчання знань та умінь. Виокремлено перекладацьку практику як одну із складових частин навчального процесу у вищій школі, що потребує деталізації та безпосередньо впливає на якість освіти студентів цієї спеціальності. Описано процедуру організації перекладацької практики починаючи від пошуку баз практики в різних сферах економічної діяльності, складання угод між Університетом та приймаючою організацією, формування наказу по Університету про направлення студентів на перекладацьку практику, ознайомлення із завданнями перекладацької практики, поставленими викладачами Університету, їх практичне виконання та реалізація на базах практики, підписання необхідної вихідної документації в організаціях та захист звіту після її проходження на базі Університету з оформленням належним чином щоденника про проходження перекладацької практики та представленням виконаних завдань із копіями оригінальних документів, наданих організаціями для перекладу та опрацювання. Подано детальний зміст завдань перекладацької практики. Проаналізовано внесок перекладацької практики в навчальний процес закладу вищої освіти технічного спрямування за поданою вище спеціальністю та описано практичні рекомендації щодо вдосконалення процедури проходження перекладацької практики та можливостей урізноманітнення завдань із метою якісної підготовки фахівців та отримання конкурентоздатної вищої освіти та кваліфікації, що надалі забезпечить безпроблемне працевлаштування та реалізацію професійного потенціалу фахівця.