ДИДАКТИЧНІ ЗАСОБИ ФОРМУВАННЯ МЕДІАТИВНОЇ КОМПЕТЕНТНОСТІ НА ЗАНЯТТІ З ІНОЗЕМНОЇ МОВИ - Ципіна, Д. С. (Педагогічні науки: теорія та практика, 2020)
У статті розглядається медіативна діяльність як ефективний і перспективний спосіб управління ризиками та проблемами, подолання конфліктних або кризових ситуацій, що виникають під час професійної діяльності фахівця економічного профілю. Визначено, що ефективне здійснення медіативної діяльності є складним, інтегрованим процесом, що потребує сформованої медіативної компетентності на основі комунікативного, інформаційного, рефлексивного, спеціального складників. Наголошено на значущості комунікативного складника як здатності інтегровано застосовувати лінгвістичну й соціокультурну компетенції. За результатами дослідження визначено, що комунікація, яка здійснюється під час медіативної діяльності, є управлінням процесом когнітивної, вербальної та емоційної трансформації суб’єктів конфліктного спілкування в рамках континуума від комунікативного дисонансу до комунікативного консенсусу. Обґрунтовується доцільність визначення дискурсу медіації з метою її дослідження з лінгвістичного погляду як процесу, у якому сторони конфлікту залучаються до процедури медіації, здійснюючи перехід від конфронтаційної до кооперативної взаємодії. Надається детальний розгляд моделей навчання медіації та інтерактивної й неінтерактивної форм формування медіативної компетентності на заняттях з іноземної мови, що дають змогу активізувати пізнавальну діяльність майбутніх фахівців і створюють необхідні умови для розвитку зазначених якостей. Наголошується, що опанування вмінь і навичок з медіації потребує використання спеціальних прийомів і дидактичних засобів, серед яких – техніки постановки питань, активного слухання тощо. Відзначається важлива роль аргументації в медіативній діяльності, при цьому зазначається, що до завдання медіатора – за допомогою логічних аргументів і раціональних доводів спрямувати дискусію до прийняття конструктивних рішень. Запропоновано комплекс дидактичних засобів, які спрямовані на формування медіативної компетентності на заняттях з іноземної мови.