МЕТОДОЛОГІЧНІ ПРИНЦИПИ ІНТЕГРОВАНОГО НАВЧАННЯ ПРОФЕСІЙНО-СПРЯМОВАНОЇ АНГЛІЙСЬКОЇ МОВИ МАЙБУТНІХ СОЦІАЛЬНИХ ПРАЦІВНИКІВ У ЗАКЛАДАХ ВИЩОЇ ОСВІТИ - Мулик, К. О. (Педагогічні науки: теорія та практика, 2021)
У статті досліджено проблему інтегрованого навчання професійно- спрямованої англійської мови майбутніх соціальних працівників у закладах вищої освіти. Актуальність визначеної проблеми зумовлена сучасним станом розвитку України, який потребує ефективного вирішення проблеми іншомовної підготовки майбутнього фахівця. Виникнення та поширення нових сучасних засобів комунікації зумовлюють потребу суспільства в кваліфікованих, конкурентоздатних фахівцях, які вільно володіють англійською мовою, зокрема фахівцях соціальної сфери життя. У дослідженні проаналізовано наукові публікації та розглянуто наукові погляди вчених щодо методологічних принципів дослідження означеного питання. Визначено мету дослідження. У статті подано тлумачення феномена «принцип» та «принципи навчання» за словниковими джерелами. Розкрито поняття «принцип» інтегрованого навчання професійно-спрямованої англійської мови майбутніх соціальних працівників у закладах вищої освіти. У статті структуровано методологічні принципи інтегрованого навчання професійно-спрямованої англійської мови майбутніх соціальних працівників у закладах вищої освіти та виокремлено загальні та спеціальні принципи. Загальні принципи інтегрованого навчання професійно-спрямованої англійської мови майбутніх соціальних працівників у закладах вищої освіти: принцип науковості навчання, принцип систематичності і послідовності навчання, принцип поєднання різних методів, засобів, форм навчання залежно від завдань і змісту, принцип фундаментальності освіти і її професійного спрямування. Спеціальні принципи інтегрованого навчання професійно-спрямованої англійської мови майбутніх соціальних працівників у закладах вищої освіти: принцип соціокультурної відповідності, принцип позитивної мотивації і сприятливого емоційного клімату, принцип особистісного цілезабезпечення, принцип когнітивної-комунікативно спрямованості, принцип моніторингу успішності студентів, принцип комп’ютеризації освітнього процесу. Окреслено перспективу подальшого дослідження проблеми, яке полягає у визначенні основних підходів до інтегрованого навчання професійно- спрямованої англійської мови майбутніх соціальних працівників у закладах вищої освіти.