ПЕДАГОГІЧНА ПІДТРИМКА МАЙБУТНІХ УЧИТЕЛІВ ІНОЗЕМНОЇ МОВИ В УКРАЇНІ - Палагута, І. В. (Педагогічні науки: теорія та практика, 2022)
Статтю присвячено ролі педагогічної підтримки майбутніх учителів іноземної мови в Україні. Адаптація чи вступ молодого учителя на посаду – найважливіший період у їхньому професійному житті, яка вимагає спеціально організованої педагогічної підтримки. Щоб усунути всі ці труднощі, потрібна спеціально організована робота. Із боку молодого вчителя ця робота повинна бути зосереджена на розумінні майбутнього вчителя свого ставлення до професії і професійному виборі через самосприймання. Із боку досвідченого вчителя ця робота полягає у забезпеченні майбутнього учителя педагогічною підтримкою за допомогою менторингу. Представлено поняття «педагогічна підтримка». Визначено, що педагогічна підтримка – особлива сфера педагогічної діяльності, яка спрямована на допомогу майбутньому вчителю розвиватися, вирішувати свої особливі проблеми, розвивати вимоги до успішного саморозвитку; систематична діяльність учителя (або вчителів), які забезпечують професійний розвиток майбутніх учителів, надаючи їм особливу педагогічну підтримку у подоланні труднощів під час їхнього професійного становлення. Загалом педагогічна підтримка майбутніх учителів – це особлива допомога майбутнім учителям, яка зорієнтована на знання про їхній особистий характер, відношення до їхніх особливих проблем, труднощів, які з’явилися у їхньому професійному становленні. Представлено та охарактеризовано результати дослідження «Вивчення педагогічної підтримки майбутніх учителів іноземної мови в Україні». Проведено дослідження у змішаному форматі, а саме у поєднанні якісних (фокус-група) та кількісних (анкетування) методів. Беручи до уваги дані дослідження у фокус-групі, ми дійшли висновку, що всі учасники у фокус-групах мали деякі труднощі під час своєї шкільної практики, і їхні керівники шкільної практики допомагали їм, забезпечуючи належною педагогічною підтримкою. Доведено думку щодо того, що студенти повинні отримувати належну педагогічну підтримку з боку їхніх учителів, а саме тих, які є керівниками практики, вчителями у школах, а також менторами, які є їхніми викладачами у закладах вищої освіти.