ПЕРСПЕКТИВИ РОЗВИТКУ ЖУРНАЛІСТСЬКОЇ ОСВІТИ: ПОСТМОДЕРНІ ТЕНДЕНЦІЇ ТА НАПРЯМИ - Марціхів, Х. Р.; Мукан, Н. В.; Столярчук, Л. Б. (Педагогічні науки: теорія та практика, 2024)
У статті досліджено перспективи розвитку журналістської освіти в контексті постмодерністських тенденцій та напрямів. Акцентовано увагу на необхідності адаптації освітніх програм до сучасних викликів, що постають перед журналістикою в епоху цифрових технологій та глобалізації. Визначено ключові постмодерністські підходи, які впливають на зміст та методи викладання журналістики. Проаналізовано роль міждисциплінарної інтеграції різних форм медіа у навчальні програми. Підкреслено значення критичного мислення та творчого підходу у підготовці майбутніх журналістів. Окрему увагу приділено використанню новітніх технологій, таких як віртуальна реальність та штучний інтелект у навчальному процесі. Висвітлено питання етичних стандартів та відповідальності журналістів у сучасному медіапросторі. Обговорено виклики, пов’язані з фейковими новинами та інформаційними війнами, та шляхи їх подолання через освітні ініціативи. Запропоновано моделі співпраці між навчальними закладами та медіаіндустрією для забезпечення практичного досвіду студентів. Розглянуто значення міжнародного співробітництва та обміну досвідом у контексті підвищення якості журналістської освіти. Підсумовано, що розвиток журналістської освіти має базуватись на інноваційних підходах, що відповідають динамічним змінам у суспільстві та технологічному середовищі. Зазначено необхідність постійного оновлення навчальних матеріалів для відповідності актуальним потребам медіаринку.